Åter lönsamt att flytta från Själland till Skåne. Vinnarna har villa, bilar och många barn

framsida_flyttanalys14NY ANALYS. Det finns pengar att spara för danska barnfamiljer som väljer att bosätta sig i Sverige, men par utan barn som hellre cyklar än kör dyra bilar kan med fördel bo kvar i Danmark, visar beräkningar av två modellfamiljer. 

Analysen i korthet:

Åter lönsamt att flytta från Själland till Skåne
Stigande bostadspriser i Köpenhamn i kombination med en svagare svensk krona har under det senaste året åter gjort det mer lönsamt att flytta till Skåne och arbetspendla till Köpenhamn.

Tjänar upp till 13 800 i månaden
Den ekonomiska vinsten av att flytta från Köpenhamn till Malmö har på ett år ökat med ­3 800 svenska kronor till 9 300 kronor i månaden för en barnfamilj med två barn och två bilar. Vinsten med en flytt till Helsingborg har under samma tid ökat i värde med 3 000 svenska kronor till 13 500 kronor i månaden. Störst vinst gör barnfamiljen som flyttar till Trelleborg.

Malmö vinner över Roskilde
Barnfamiljen som kan tänka sig att flytta och pendla 30 minuter till jobbet i Köpenhamn tjänar nu 3 800 svenska kronor i månaden på att välja Malmö framför Roskilde.

Lägst antal flyttningar till Skåne sedan invigningen av Öresundsbron
Trots att det åter är ekonomiskt lönsamt att flytta över sundet, ser det under 2014 ut att bli ett nytt bottenrekord för antal flyttningar från Själland till Skåne sedan invigningen av Öresundsbron. Antalet flyttningar från Själland till Skåne har minskat med 38 procent under det första halvåret 2014. Konkurrensen från de själländska städerna, där huspriserna inte har ökat lika mycket som i Köpenhamn, är stark, så vi ska inte förvänta oss att se någon större ökning av antalet danskar som flyttar till Skåne de kommande åren.

 

– Det senaste året har den danska bostadsmarknaden återhämtat sig efter krisen samtidigt som den svenska kronan tappat i värdet. Det gör att danskar åter får mer hus för pengarna om de flyttar till Sverige. Dessutom är dagistaxorna generellt betydligt lägre i Sverige och större bilar är väsentligt billigare än i Danmark, säger Öresundsinstitutets chefanalytiker Britt Andresen i en kommentar till analysen.


– Det är olikheter som driver integrationen, men det är ett problem för öresundsintegrationen att valutakursen inte är stabil. Flyttar man till Sverige och behåller jobbet i Köpenhamn ska det finnas lite marginal i privatekonomin så att man under en period kan klara att den danska lönen minskar i värde när den växlas in till svenska kronor, fortsätter hon.

 

För mer information kontakta:

chefanalytiker
Britt Andresen
mobil +45 23 49 97 41
britt.andresen@oresundsinstituttet.org

vd
Johan Wessman
mobil +46 (0)702 52 32 41
johan.wessman@oresundsinstituttet.org