Svensk och dansk klubbfotboll: Ny våg av svenska spelare till danska superligan – som rasat till allsvenskans nivå

Framsida_Fotbollsanalys_webbSvenska fotbollsspelare lockas åter till Danmark med hjälp av högre löner och förmånliga skatteregler. Samtidigt har den danska superligan präglats av större ekonomiska förluster under de senaste åren och har rasat på Uefas ranking. Øresundsinstituttet har analyserat dansk och svensk fotbollsekonomi ur ett europeiskt perspektiv.

 

Analysen i korthet:

Kraftig ökning av svenska spelare i danska superligan

Högre spelarlöner och en förmånlig expertskatt har länge gjort danska superligan attraktiv för svenska fotbollsspelare och till den mest svenskfyllda ligan efter allsvenskan. Efter en topp med 29 svenska spelare 2009 sjönk antalet till 8 stycken 2012-2013 – troligen som en följd av de danska klubbarnas ekonomiska förluster. Intresset har ånyo ökat och inför kommande säsong finns 20 svenska spelare i superligan.

-10 placeringar för danska superligan

Svensk och dansk klubbfotboll har haft obetydliga sportsliga framgångar under 2000-talet med FC Københavns avancemang till 1/8-delsfinalen i Champions League 2011 som bäst. Därefter har superligan rasat i UEFA:s ranking av Europas ligor, från plats 12 till plats 22. Det gör att antalet danska lag i Europaspelet minskar från fem till fyra 2015/16.

+5 placeringar för allsvenskan

För första gången sedan 2000 kvalificerade sig ett svenskt lag, Malmö FF, till Champions Leagues gruppspel 2014. Allsvenskan har avancerat något i UEFA:s ranking, från plats 28 år 2011 till plats 23. Även Sverige representeras med fyra lag i Europaspelet 2015/16.

Hälften av intäkterna jämfört med Belgien och Schweiz

Det är långt upp till Belgien och Schweiz på plats 10-11 som allsvenskan och superligan borde kunna konkurrera med. En viktig orsak till gapet är de relativt låga intäkterna, ungefär hälften av vad klubbarna i Belgien och Schweiz drar in. Det ger mindre utrymme för spelarlöner i allsvenskan och superligan.

Publikgenomsnitt i nivå med division två i Spanien-Frankrike

Publikgenomsnittet i allsvenskan och superligan är i nivå med division två i Spanien och Frankrike och strax över genomsnittet för division tre i England och Tyskland. Om det är en indikation på intäktbasen är det inte förvånade om svenska och danska klubbar har svårt att hävda sig internationellt.

Större förluster i dansk än i svensk elitfotboll

De danska superligaklubbarna gjorde samlade förluster på 852 miljoner DKK 2009-2013 och återkommande kapitaltillskott har varit nödvändiga i flera klubbar. Förlusterna i allsvenskan uppgår under samma tid till 201 miljoner SEK. Förlusterna i allsvenskan är generellt mindre än i övriga europeiska ligor.

Klicka här för att läsa analysen

 

För mer information kontakta:

senioranalytiker och författare av rapporten
Anders Olshov
Mobil +46 (0) 733 33 66 60
anders.olshov@oresundsinstituttet.org

vd
Johan Wessman
mobil +46 (0)702 52 32 41
johan.wessman@oresundsinstituttet.org