Øresundsinstituttet önskar glad sommar – läs om vår nya styrelseledamot, nya medlemmar, kommande dansk-svenska nätverksmöten och nya analyser

Efter att ha varit på plats på Bornholm under den danska demokratifestivalen Folkemødet och precis kommit tillbaka från den svenska Almedalsveckan på Gotland är det dags för semester och vi på Øresundsinstituttet önskar alla våra medlemmar och vårt stora nätverk en glad sommar. Vår nyhetsbyrå News Øresund gör nu ett sommaruppehåll och sänder nästa gång ut det populära veckobrevet på danska och svenska fredagen den 18 augusti.

Klicka här för att läsa News Øresunds veckobrev med rapporteringen från Almedalsveckan

Klicka här för att läsa News Øresunds veckobrev med rapporteringen från Folkemødet

Klicka här för att läsa News Øresunds sommarkalender med festivaltips på båda sidor Öresund

Nya medlemmar

Vi hälsar tre nya medlemmar välkomna i Øresundsinstituttets nätverk

 

Clarion Hotel & Congress Malmö Live
Välkänt hotell och kongresscenter i Malmö som ingår i Petter Stordalens koncern Strawberry med 226 hotell, 122 restauranger och 21 spa. Strawberry har ett flertal hotell på båda sidor Øresund. Den 8 februari 2018 var Petter Stordalen huvudtalare vid Øresundsinstituttets konferens Real Estate Øresund i Malmö.

Malmö Arena
Med sitt läge vid stationen i Hyllie har Malmö Arena blivit hemmaplan för en dansk handbollspublik som tidigare i år vid handbolls-VM hade mig sig flaggor med texten “Malmø er dansk”. Den stora multiarenan har använts till allt från Eurovision Song Connest till scen för internationella artister och kongresser samtidigt som den är hemmaplan för hockeylaget Malmö Redhawks.

Sparbanksstiftelsen Skåne

Med basen i Malmö är Sparbanksstiftelsen Skåne delägare i Swedbank. Utöver ägarfrågor arbetar stiftelsen med att stödja näringsliv, forskning, utbildning, idrott och kultur inom verksamhetsområdet.

Vi har tidigare under 2022-2023 hälsat följande nya medlemmar välkomna: Advokatfirman Lindahl – Danmarks generalkonsulat i Malmö, BioInnovation Institute i Köpenhamn, Copenhagen Capacity, Drakamöllans Gårdshotell med Drakamöllan Nordiskt Forum för Kultur och Vetenskap, Industriellt Utvecklingscentrum Syd – IUC Syd, Lyckos, Medicon Village, Norges generalkonsul i Malmö, Progress PR Öresund, SMT Malmö Partner Holding, Sydsvenska Handelskammaren, TRR Malmö samt Vasakronan.

Ny medlemsförmån: Hyr Øresundsinstituttets tv-studio i Malmö till ett fördelaktigt medlemspris

Den 12 september 2022 genomförde Øresundsinstituttet och den danska mediekoncernen Altinget tillsammans livesändningen: “Det svenske valg fra et dansk perspektiv” med medverkande skånska politiker från kommuner, regioner och riksdag. Sändningen genomfördes från Øresundsinstituttets studio i Malmö och med målet att nå danska tittare som ville veta mer om det svenska valresultatet.

Øresundsinstituttet har byggt en egen tv-studio på kontoret i Malmö och som vi använder till presentation av analyser, intervjuer och aktuella debatter. Nu vill vi att våra medlemmar ska få glädje av studion på ytterligare ett sätt – genom att erbjuda dem att hyra den till ett förmånligt medlemspris och göra live-sändningar eller inspelningar till sin egen verksamhet. 

Vi har under en testperiod låtit våra medlemmar Øresundsbro Konsortiet och Lyckos hyra studion med gott resultat. Till sändningarna anlitar vi en extern tekniker som är van vid att arbeta i vår studio. Vi erbjuder två alternativa sändningsmöjligheter: Inspelning och grundläggande redigering för senare sändning via t.ex. Youtube, Vimeo, Zoom eller Facebook.
Livesändning via Zoom (vårt huvudalternativ) eller Vimeo.

Klicka här för att se Øresundsbro Konsortiets och Øresundsinstituttets livesändning där Øresundsindex presenteras.

Studion är utrustad med: 
Tre PTZ-kameror
Två 70-tums bildskärmar i bakgrunden
Yamaha trådlöst digitalt ljudsystem med sju headset och en handmikrofon
Professionellt system för videoredigering och sändning
Stor studiodesk där det går att vara upp till fem personer samtidigt i sändning
Vi har ett separat green room med stor tv-skärm där er personal kan följa sändningen.

Är ni intresserade av att hyra vår studio kontaktar ni Øresundsinstituttets sekretariatskoordinator Anne Slot Einarsson, info@oresundsinstituttet.org

Ny styrelseledamot

Mads Hougaard från Ferring Pharmaceutical ny styrelseledamot

Vid Øresundsinstituttets årsmöte/generalforsamling i Malmö den 17 maj 2023 valdes Mads Hougaard in som ledamot i Øresundsinstituttets styrelse. Han är sedan september 2022 head of HR vid Ferring International PharmaScience Center (IPC) i Kastrup. Han är utbildad vid Copenhagen Business School och har tidigare under fem års tid arbetat i Sverige. Bland hans tidigare arbetsgivare finns det danska läkemedelsföretaget H. Lundbeck och Michelin.

Mads Hougaard efterträder Bolette Wildt, advokat associate general counsel global R&D legal i Ferring Pharmaceuticals A/S, som har varit ledamot i Øresundsinstituttets styrelse mellan 2016 och 2023. Vi vill rikta ett stort tack till Bolette Wildt för hennes stora engagemang i styrelsearbetet.

Ferring Pharmaceucital har varit medlem i Øresundsinstituttet sedan det grundades 2002. Med rötterna i Malmö och med en stor forskningsanläggning (IPC) i nybyggda Soundport vid stranden i Kastrup är Ferring något av en symbol för samarbetet över Öresund. Från huvudkontor i Schweiz leds Ferring sedan den 22 juni i år av den tredje generationen i familjen Paulsen då Jean-Frédéric Paulsen utsågs till arbetande styrelseordförande med Lars Rebien Sørensen (fd vd för Novo Nordisk och styrelseordförande i Novo Nordisk Fonden) som vice ordförande.

Øresundsinstituttets styrelse

Ordförande:
Søren Risager-Hansen, adm. direktør, KLP Ejendomme

Vice ordförande:
Pia Kinhult, head of host states relations, European Spallation Source

Styrelseledamöter
Anders Jarl, styrelseordförande, Wihlborgs Fastigheter
Emil Moselund Østergaard, medlem af borgerrepræsentationen (Radikale), Københavns Kommune
Helle Ahlenius Pallesen, direktør, Øresundsadvokater
Jesper Falkheimer, professor, Lunds universitet
Karin Langendorf, chefkonsulent, Region Hovedstaden
Kerstin Tham, rektor, Malmö universitet
Linus Eriksson, vd, Øresundsbro Konsortiet
Mads Hougaard, head of HR at Ferring International PharmaScience Center (IPC)
Micael Nord, näringslivsdirektör, Malmö Stad
Mikael Kipowski, utvecklingsdirektör, Helsingborgs stad
Richard Gullstrand, biträdande utvecklingsdirektör, Region Skåne
Susanne Rikardsson, vd, Fastighetsägarna Syd

Øresundsinstituttets sekretariat
Johan Wessman, vd och chefredaktör
Jenny Andersson, biträdande chef och senioranalytiker
Anna Palmehag, senioranalytiker och reporter
Anne Slot Einarsson, sekretariatskoordinator och PA
Erik Ottosson, analytiker och reporter
Finn Möller, analytiker och reporter
Henrik Smångs, analytiker och reporter
Malin Bisander, frilansöversättare
Susanne Ove, frilansöversättare

Øresundsinstituttets Dansk-Svenska Nätverksmöten

Boka in höstens och vårens nätverksmöten i din kalender

Øresundsinstituttets medlemmar ingår i ett starkt dansk-svenskt nätverk. Fyra möten är inplanerade under det kommande året. Passa på att skriva in dagarna i din kalender. Inbjudningar sänds ut löpande.
5 oktober 2023
Sveriges ambassadörs residens i Köpenhamn
Mötet har fokus på samarbetet över Öresund och deltagarna får möta flera intressanta regionala talare. Øresundsinstituttet ger deltagarna en förhandsvisning av den nya utgåvan av den årliga analysen av samarbetet över Öresund – state of the region.
7 november 2023
Skånes landshövdings residens i Malmö
I samarbete med informationstjänsten Øresunddirekt och Skånes landshövding och med stöd av Nordiska Ministerrådet arrangeras ett årligt gränshindermöte på residenset i Malmö. Mötet har plats för en begränsad grupp åhörare men sänds även live via Youtube.
8 februari 2024
Samhällsbyggnadskonferensen Real Estate Øresund i Hyllie, Malmö
Øresundsinstituttets uppskattade konferens för intresserade samhällsbyggare. I år tangerades nytt deltagarrekord med 280 personer på deltagarlistan.
14 juni 2024
Bussresa från Malmö till Folkemødet i Allinge på Bornholm
Med målet att få fler svenskar att besöka den danska demokratifestivalen arrangerar Øresundsinstituttet en endags-bussresa från Malmö till idylliska Allinge på Bornholm. Vi startar tidigt och kommer hem sent hela dagens kan ägnas åt att möta och följa danska politiker och organisationer.
Lyckad premiärresa till Folkemødet
Fredagen den 16 juni samlades drygt 20 personer i Hyllie i Malmö för att följa med på Øresundsinstituttets endags bussresa till Folkemødet i Allinge på Bornholm. Vi fick mycket positiva kommentarer från deltagarna, dels för möjligheten att under en dag möta danska politiker och organisationer, dels för att bussresan även fungerade som ett bra nätverksmöte. Den positiva responsen innebär att vi upprepar bussresan 2024.

Analyser

Øresundsinstituttet har en omfattande analysverksamhet. Här nedan har vi samlat våra senaste analyser med länkar som ger dig lite möjlighet till intressant läsning under sommaren.
Kommande analyser:
Hållbarhet, konjunktur och samarbetet över Öresund 
Under hösten kommer Øresundsinstituttet att publicera en rad analyser med fokus på hållbarhetsarbetet i Skåne, vi fortsätter med vår löpande bevakning av den ekonomiska utvecklingen i Skånsk konjunktur och presenterar även vår årliga analys med fokus på samarbetet i Öresund vid ett möte på Sveriges ambassad i oktober. Dessutom fortsätter vi följa trafikutvecklingen i Øresundsindex.
Våra senaste publicerade analyser:

Øresundsindex 2023: Integrationen över ÖresundØresundsindex Trafik kvartal 1 2023:Tillväxt för gods och tågresorFastighetsmarknaden: Svenska investeringar fortsätter öka i DanmarkSkånsk konjunktur: Ljusglimtar, oro och omställningSkånsk privatekonomi: Unga bostadsköpare, hushåll utan marginaler och pensionärer med hög värmenota särskilt utsatta – men fortsatt god arbetsmarknadØresundsinstituttet tar fram analyser i egen regi och i samarbete med/på uppdrag av andra aktörer. Bland annat tas Skånsk konjunktur och de kommande hållbarhetsrapporterna fram på uppdrag av Sparbanken Skåne och Øresundsindex tas fram på uppdrag av Øresundsbro Konsortiet. Ta del av fler av Øresundsinstituttets analyser här.

Øresundsinstituttet i media

Som oberoende dansk-svenskt kunskapscenter är Øresundsinstituttets ofta med som expertkommentator i media eller hjälper media med fakta om Öresundsregionen. Vi länkar här till några av de senaste inslagen där Øresundsinstituttet medverkar:

Sveriges Radio P1 Morgon: Folkemödet – Almedalsveckan på danska, 17 juni, 2023 
Inslag i P1 Morgon från Folkemødet, Øresundsinstituttets vd Johan Wessman ør en av personerna som intervjuas. Lyssna på inslaget här

Sveriges Radio: Pendlingen över Öresund har återhämtat sig, 27 april, 2023
Inslag i Sveriges Radio om Øresundsindex som producerats av Ørsundsinstituttet.
Lyssna på inslaget här

Sydsvenskan: Ny larmrapport: Tillväxten kring Öresund ökar för långsamt, 27 april 2023
Artikel i Sydsvenskan med intervju med bl.a. Øresundsinstituttets biträdande chef Jenny Andersson om Øresundsindex och integrationen över Öresund
Klicka här för att läsa artikeln

SVT Nyheter Skåne: Därför är den svenska kronan svag genemot den danska, 20 mars 2023
TV-inslag där Øresundsinstituttets vd Johan Wessman talar om den svaga svenska kronan.
Klicka här för att titta på inslaget

Sydsvenskan: 9 000 kronor per månad upp i rök för barnfamiljer, 24 maj 2023
Stor artikel i Sydsvenskan om analysen Skånsk konjunktur som Øresundsinstituttet tar fram på uppdrag av Sparbanken Skåne.
Klicka här för att läsa artikeln