Se LIVE-sändningen från tisdag 12 oktober av analysen: “Samarbetet över Öresund – state of the region”

Se Øresundsinstituttets LIVE-sändning med presentation av den nya analysen “Samarbetet över Öresund – state of the region”.

Se LIVE-præsentationen af analysen

Og se selve analysen her

Medverkande:
Thea Wiborg, senioranalytiker Øresundsinstituttet
Johan Wessman, vd Øresundsinstituttet

LIVE blev sendt tisdag 12 oktober kl 08.30 – 09.30.

Om analysen
Efter en tuff period  under cornapandemin med delvis stängda gränser och delvis nedstängda samhällen har Danmark och Sverige öppnat upp igen och det börjar synas en ny energi i samarbetet över Öresund.

Trafiken över Öresund och på Köpenhamns flygplats i Kastrup ökar igen – även om trafiken ännu inte nått upp till nivåerna före pandemin. I Danmark tilltar bristen på arbetskraft vilket satt fokus på pendlingen över Öresund. Köpenhamn och Malmö samarbetar nu om en dansk-svensk jobbmässa i Malmö och i det nya trepartsavtalet på den danska arbetsmarknaden avsätts fyra miljoner DKK till samarbete i Öresundsregionen och för rekrytering av arbetslösa i Sydsverige till jobb i Danmark. De danska och svenska nordiska samarbetsministrarna har mötts i Köpenhamn och utlovat en satsning på en gemensam task force med målet att hantera gränsfrågorna bättre vid kommande kriser. Danska fonder gör nya satsningar på det nordiska samarbetet.