Ny analys: samarbetet över Öresund – State of the Region

Resandet och pendlingen över Öresund fortsätter öka, andelen unga Öresundspendlare har minskat och befolkningstillväxten avtar. Förnyelsen av regionen är i full gång, nu senast med ett uppdaterat dansk-svenskt skatteavtal, Öresundsavtalet. Fehmarn Bält-tunneln invigs 2029 med ökade järnvägsinvesteringar i norra Tyskland, Danmark och södra Sverige som följd, om än med förseningar. Upphandlingen av en ny generation kapacitetsstarka Öresundståg pågår. Diskussionen om att bygga en andra fast förbindelse över Öresund har på allvar tagit fart och svenska Trafikverket har slagit fast att ny kapacitet behövs efter 2050. Det är några aktuella trender och händelser i Öresundsregionen. Det skriver Øresundsinstituttet i årets upplaga av analysen av samarbetet över Öresund – State of the Region.

Klicka här för att läsa analysen

När den moderna Öresundsregionen fyller 25 år nästa år med firandet av Öresundsbron är det naturligt att blicka bakåt och sammanfatta. Det är viktigt att fira framgångar med ökat resande och en mera sammanhållen region. Det är också viktigt att lära av de kriser som varit och se hur det lett till nya samarbeten och lösningar. Viktigast är dock att blicka framåt mot nästa 25-års­ period.

Förnyelsen av Øresundsregionen är redan på gång: Ett uppdaterat dansk-svenskt skatteavtal, Öresundsavtalet, skapar bättre förutsättningar för Öresundspendlarna och den gränsregionala arbetsmarknaden. Fehmarn Bält-­ tunneln invigs 2029, järnvägen byggs ut, en ny generation kapacitetsstarka Öresundståg upphandlas och det regionala och nationella samarbetet inom Greater Copenhagen Task Force arbetar vidare. Vi måste också fundera över kommande utmaningar: klimatkrisens och det säkerhetspolitiska lägets påverkan på Öresundsregionen och regionernas framtida samarbete över gränsen. Samtidigt går vi in i en period med lägre befolkningstillväxt som skapar nya utmaningar för samhälle och arbetsmarknad och som även kommer att få genomslag på pendlingen över Öresund.

TRAFIKEN ÖVER ÖRESUND ÖKAR IGEN
Under årets andra kvartal noterades det högsta antalet personresor någonsin med bil och tåg över Öresundsbron och med färja mellan Helsingborg och Helsingör. Till stor del beror det på framgångarna för trafiken med Öresundståg som för första gången nådde över fyra miljoner passagerare under ett enskilt kvartal. Även antalet pendlarresor över Öresund satte nytt kvartalsrekord under årets andra kvartal. Alla trafikslag utom personbilar noterar nu större flöden än innan pandemin.

TRAFIKEN ÖVER BRON FORTSÄTTER VÄXA INFÖR 25-ÅRSJUBILEET
Trafiken över Öresundsbron fortsätter att växa och närmar sig nu det tidigare rekordåret 2017. Efter mer än 24 år har Öresundsbron satt djupa avtryck i bland annat Köpenhamn och Malmö ocgh medverkat till företagsetableringar, metro, citytunnel och nya stadsdelar i Hyllie och Örestad. Nästa års 25-årsjubileum för bron riktar blicken framåt mot Fehmarn Bält-tunnelns invigning 2029 och stora investeringar i infrastruktur i norra Tyskland, Danmark och södra Sverige. Under september ökade antalet fordon som passerade Öresunsbron med 3,9 procent jämfört med samma månad förra året. Samlat under årets nio första månader har fordonstrafiken ökat med närmare tre procent. Under sommarmånaderna juni-augusti slog Öresundsbron nytt trafikrekord. Bland annat ökade antalet resor med pendlarbiljett med 13,7 procent jämfört med samma tid förra året medan antalet fritidsbilister som använde ØresundGO ökade med 5,4 procent. Totalt ökade antalet fordon över bron med 2,2 procent under sommaren.

KRAFTIGT FALL FÖR DE UNGAS PENDLING ÖVER ÖRESUND
Öresundspendlarna blir allt äldre. Under ungdomspendlingens toppår 2007 var andelen unga pendlare mellan 16-24 år 16,7 procent, en siffra som var högre än motsvarande grupp inhemska pendlare. 2020 hade de unga öresundspendlarnas andel minskat till 5,3 procent. Det visar rapporten ”Arbetspendling över Öresund” från Øresundsinstituttet.

INTERREGPROJEKT SKA BIDRA MED NY KUNSKAP OCH UTVECKLA NYA METODER ATT NÅ UNGA I DANMARK OCH SVERIGE
Varför har andelen unga Öresundspendlare minskat och hur ska vi göra för att nå dem med information? I ett Interreg­ finansierat förprojekt utvecklar Øresundsinstituttet i samarbete med Øresunddirekt i Danmark och Sverige ett kommande treårigt utvecklingsprojekt med stöd från fyra danska och svenska kommuner, två regioner samt Öresundsbron.

BEFOLKNINGSTILLVÄXTEN SAKTAR IN I ÖRESUNDSREGIONEN – FÄRRE PERSONER I ARBETSFÖR ÅLDER ÖKAR BRISTEN PÅ ARBETSKRAFT
Låga födelsetal på båda sidor Öresund har fått de båda ländernas statistikbyråer att revidera ned sina befolkningsprognoser. Förutom en förändrad åldersstruktur, pekar prognoserna mot en långsammare ökning bland antalet personer i arbetsför ålder — i Danmark väntas till och med den arbetsföra befolkningen att minska fram till 2034. De demografiska förändringarna pekar mot en ökad konkurrens om arbetskraften i Öresundsregionen, men även på ett minskat bostadsbehov framöver.

DANSKT-SVENSKT SKATTEAVTAL PÅ PLATS – EN MODERNISERING AV 2003-AVTALET
Mer flexibla regler för hemarbete utan att beskattningslandet ändras, offentligt anställda inkluderas och ett högre utjämningsbelopp är några av punkterna i det uppdaterade Öresundsavtalet som Sverige och Danmark enades om under sommaren. Avtalet, som just nu behandlas i det svenska respektive danska parlamentet, förväntas träda i kraft i början av 2025.

NY FÖRBINDELSE ÖVER ÖRESUND BEHÖVS EFTER 2050
En ny förbindelse behövs efter år 2050. Det menar Trafikverket i rapporten ”Kapacitet och redundans för transporter över Öresund” från juli. De har tittat närmare på de tre befintliga alternativen till en ny förbindelse: HH-förbindelsen, Europaspåret och Öresundsmetron och kommit fram till att samtliga har sina fördelar, men att ingen av dem uppfyller samtliga behov som staten Sverige ställer på nya infrastrukturprojekt. Som ett nästa steg vill Trafikverket fortsätta utreda frågan, den här gången med ett gemensamt regeringsuppdrag tillsammans med danska myndigheter.

NYA ÖRESUNDSTÅG INNAN 2035
Dagens Öresundståg börjar närma sig sin tekniska livslängd och därför fattades 2021 ett beslut om att starta arbetet med att upphandla en ny generation Öresundståg (NGÖ). Arbetet görs inom Öresundstågssamarbetet under ledning av Skånetrafiken. Planen är att ha de nya och mer kapacitetsstarka tågen i trafik under första halvan av 2030-talet meddelar Skånetrafiken. De ska kunna trafikera samma sträckor som idag. Upphandlingsarbetet ska resultera i funktionsbaserade krav som leverantörerna sedan ska föreslå lösningar på.

INTERVJUER
HANS WALLMARK, Sveriges ambassadör i Danmark: Sveriges nya ambassadör i Danmark om att byta Stockholm mot Köpenhamn: “som att komma hem”.
MORTEN DAHLIN,
 Danmarks Nordenminister: Öresund ingen teoretisk övning för danske Nordenminister.
JAN JUUL CHRISTENSEN, managing director Greater Copenhagen: Greater Copenhagens nye chef ska lyssna på “Baglandet”.
LISE BACH HANSEN, ledare av Talks & Literature på Det Kgl. Bibliotek: Initiativet Nord 55° vill sätta en nordisk dagordning i samhällsdebatten.
PERNILLA JOHANSSON, seniorekonom Swedbank: Befolkningstillväxten i Sverige avtar – ökad kamp om arbetskraften och minskat behov av nya bostäder och skolor.
RUNE LINDAHL-JACOBSEN, professor i epidemiologi och demografi vid Syddansk universitet: Utan invandring eller ökad nativitet kommer antalet invånare i Danmark att minska kraftigt.

ÖRESUNDSBRON 25 ÅR NÄSTA ÅR: BRA TILLFÄLLE ATT GLÄDJAS, LÄRA OCH BLICKA FRAMÅT
I ett 25-årsperspektiv har Öresundsbron varit en succé som bundit samman Danmark och Sverige. Förnyelsen av gränsregionen är i full gång samtidigt som den arbetat sig igenom en rad kriser som utmanat men som också bidragit till bildandet av nya samarbeten. Efter pandemin har trafiken över Öresund kommit in i en ny tillväxtfas. Riktas blicken mot framtiden pågår en rad nysatsningar som bygget av Fehmarn Bält-tunneln och upphandling av nya Öresundståg. En lägre befolkningstillväxt  och en överhettad dansk arbetsmarknad ökar kampen om arbetskraft och driver på pendlingen över Öresund.

FRAMGÅNGAR
Bygget av Öresundsbron har på en rad punkter bidragit till att förnya Öresundsregionen. Rörligheten mellan Danmark och Sverige är större än någonsin. Under årets andra kvartal gjordes i genomsnitt 111 500 personresor per dygn över Öresund med bil eller tåg över Öresundsbron och med färja mellan Helsingborg och Helsingör.
Nya stadsdelar som Örestad och Nordhavn i Köpen­hamn samt Hyllie och Västra Hamnen i Malmö har växt fram. Den danska huvudstaden har fått metro och järnväg till flygplatsen i Kastrup som även har direkta järnvägsförbindelser till hela södra Sverige. Det har gjort att Köpenhamns flygplats växt till att bli störst i Norden.
I Malmö invigdes Citytunneln tio år efter bron och vägsystemen i Skåne och på Själland har byggts ut. Öresundsregionens befolkning har växt från 3,5 till 4,2 miljoner invånare mellan 2000 och 2023.
Nya forskningsanläggningar har byggts och byggs, Max IV och ESS. Life science-klustret Medicon Valley blomstrar. Nya företag har etablerat sig och enbart i Malmö har det resulterat i ett hundratal nya företag och tusentals nya jobb. Till det kommer de tusentals Malmöbor som pendlar till jobbet i Danmark. Under det senaste året med komplett pendlarstatistik, 2022, fanns det 18 700 Öresundspendlare där merparten bor i Skåne och jobbar i Danmark. Enligt statistik från danska Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, har antalet svenska medborgare som arbetar i Danmark fortsatt att öka under 2023 och 2024. Med stor sannolikhet är därför antalet Öresundspendlare åter på väg att nå 20 000.

MOTGÅNGAR
Det har inte saknats motgångar under de drygt 24 år som Öresundsbron funnits. Finanskrisen 2008 dämpade utvecklingen i regionen, bostadsbubblan i Köpenhamn brast, gränspendlingen föll tillbaka och ett par år senare vände flyttströmmen över sundet så att fler flyttade från Skåne till Östdanmark än tvärtom.
     Migrationskrisen 2015 förde med sig tillfälliga gränskontroller och under en tid även id-kontroller av resenärer över Öresund. De svenska gränskontrollerna av inresande från Danmark finns fortfarande kvar.
     En rad gränshinder som försvårar tillvaron för Öresundspendlarna har uppmärksammats under årens lopp och en del har lösts.
Pandemin blev nästa prövning med delvis stängda samhällen och gränser. Under 2024 har danska gäng rekryterat unga svenskar för att utföra våldsbrott i Danmark.

KRISER DRIVER FRAM NYA SAMARBETEN
En viktig lärdom är att kriser i en gränsregion kräver samarbeten mellan länderna för att nå långsiktiga lösningar. I ett första skede ställs ofta länderna mot varandra med kritiska röster i de nationella medierna.
     I nästa steg har kriserna lett till utökade kontakter mellan ländernas politiska ledningar. Antalet ministermöten över gränsen ökar och leder ofta fram till ett stärkt samarbete, nu senast genom ett utökat polissamarbete med dansk polis i Sverige och svensk i Danmark.

GREATER COPENHAGEN HAR BRUTIT IGENOM DEN REGIONALA BUBBLAN
Det dansk-svenska politiska samarbetet har under lång tid skett på regional och kommunal nivå, sedan 2016 genom Greater Copenhagen som idag omfattar fyra regioner och 85 kommuner i Östdanmark och södra Sverige.
Genom bildandet av Greater Copenhagen Task Force bröts den regionala bubblan genom att representanter från nationell nivå bjöds in: ambassadörer, ministrar och näringslivsorganisationer. Resultatet har hittills blivit ett uppdaterat skatteavtal, Öresundsavtalet, samt överenskommelser om att värna dansk transittrafik genom Skåne och svensk till Köpenhamns flygplats.

FRAMTIDSSATSNINGAR
2029 invigs Fehmarn Bälttunneln mellan Tyskland och Danmark, vilken även driver fram utbyggnaden av järnväg i norra Tyskland, Danmark och södra Sverige, om än med viss fördröjning. En ny generation kapacitetsstarka Öresundståg håller på att upphandlas. Diskussonen om att bygga en andra fast förbindelse över Öresund har på allvar tagit fart och svenska Trafikverket har slagit fast att ny kapacitet behövs efter 2050.

UTMANINGAR
Framtiden saknar inte utmaningar. Säkerhetsläget i Europa är ansträngt. Det svenska Nato­medlemskapet innebär ett närmare försvarssamarbete mellan de nordiska länderna.
Klimatkrisen skapar bland annat behov att skydda kustregionen mot stormfloder och översvämningar.
En lägre befolkningstillväxt och i Danmark även en trend mot färre personer i arbetsför ålder kommer att skärpa kampen om arbetskraften och sätter då även fokus mot gränspendlingen över Öresund.
I ett regionalt perspektiv är den danska regeringens förslag till sjukvårdsreform i fokus. Förslaget innebär även att Region Huvudstaden och Region Själland slås samman till Region Östdanmark och att de danska regionerna inte längre får medverka i gränsregionalt samarbete. Detta har fått skånska regionpolitiker att skriva brev till den danska regeringen i ett försök att rädda kvar regionernas samarbete över Öresund.

Klicka här för att läsa analysen