Möjliga lösningar för tredjelandsmedborgare diskuterades på OECD-konferens

Problemet med tredjelandsmedborgare, som har uppehållstillstånd i ett EU-land men inte kan arbeta i ett annat, är inte enbart en dansk-svensk fråga. I hela EU är frågan svår, berättade Tilde Ussing, policyanalytiker på OECD, på konferensen “Local Development Forum”, som i år ägde rum i både Malmö och Köpenhamn. Men det finns saker Öresundsregionen kan lära av andra EU-regioner. Bland annat saknas en gemensam plattform för arbetssökande, något som finns i Maastricht-regionen. 

Både nationell och europeisk lagstiftning gör frågan om tredjelandsmedborgare svår i hela EU, berättade Tilde Ussing, policyanalytiker på OECD, under ett seminarium på OECD Local Development Forums första dag i Malmö. OECD undersöker, på uppdrag av bland annat Greater Copenhagen, möjligheten för tredjelandsmedborgare att jobba i ett annat land. Resultaten ska presenteras tidigt nästa år.

Problemet i den här regionen, menade hon, är bland annat att fokuset ligger på hindren i vilka som kan utnyttja rörligheten, som att ha rätt kompetens eller tjäna tillräckligt bra.

– Vi ska snart dela med oss av våra idéer för att lösa det här problemet. Men vad vi faktiskt ser är att den huvudsakliga utmaningen ligger i lagstiftningen kring uppehållstillstånd. Till exempel kan man fråga sig om man skulle kunna arbeta i andra länder eller resa ut ur landet i en dag, en vecka eller längre perioder och fortfarande behålla sitt uppehållstillstånd?

Att koppla ihop pendling med till exempel krav på hur mycket man måste arbeta eller vara i ett specifikt land kan vara ett sätt att öka mobiliteten för tredjelandsmedborgare, menar Tilde Ussing.

Det finns ingen gemensam plattform för arbetssökande i Greater Copenhagen-regionen, något som finns i andra EU-regioner. Foto: Henrik Smångs/News Øresund

Ingen gemensam plattform för arbetssökande i Öresundsregionen
Tilde Ussing pekar även på att det idag inte finns någon gemensam plattform för arbetssökande i Greater Copenhagen-regionen och att hon saknar gemensamma initiativ i form av till exempel jobbmässor. Detta har de däremot arbetat aktivt på i Maastricht-regionen, som ligger i den södra del av Nederländerna och gränsar till både Belgien och Tyskland.

Där har de startat en gränsöverskridande form av arbetsförmedling, berättar Ramona Corsius-Corvers, som arbetar med arbetsmarknadsfrågor i regionen. Byggnaden, som ligger på precis på gränsen mellan Tyskland och Nederländerna, samlar personal från bägge länderna vilket för den arbetssökande betyder det att de kan få hjälpa att söka jobb i hela regionen – inte bara det egna landet.

OECD Local Development Forum ägde rum i både Malmö och Köpenhamn den 24–25 september. Årets tema var ”Building bridges, shaping tomorrow”.

(News Øresund – Emma Igelström & Henrik Smångs)