News Øresunds veckobrev v. 39

Klicka här för att läsa det svenska veckobrevet v. 39

Klicka här för att läsa det danska veckobrevet v. 39


Huvudrubriker:

Kraftig ökning av antalet tågpassagerare och tågpendlare över Öresund

Såväl det totala antalet resenärer som antalet pendlare som reser med Öresundståg mellan Danmark och Sverige ökar kraftigt uppger Skånetrafiken. Bland annat ökar resandet under helgerna. Nu börjar tågresandet närma sig nivåerna från 2019, innan pandemin.


Heimstaden køber ejendomme for 92 milliarder svenske kroner i Sverige, Danmark og Tyskland

Heimstaden köper 599 fastigheter av Akelius för 92,5 miljarder svenska kronor. Det innebär att bolaget utökar sitt fastighetsbestånd i Sverige, Danmark och Tyskland med 28 776 lägenheter. Cirka 10 000 av bostäderna ligger i Sverige och cirka 1 000 stycken i Danmark. Hamburg blir en ny marknad för Heimstaden medan närvaron i Danmark förstärks efter det senaste årets danska förvärv för motsvarande omkring 25 miljarder SEK.


Forsea närmar sig 2019 års resenivåer på färjorna mellan Helsingborg och Helsingör

Rederiet Forsea rapporterar om en ökning av antalet bilar mellan Helsingborg och Helsingör med 23 procent under sommarperioden juni-augusti 2021 jämfört med samma tid förra året. Antalet resenärer som “turar” mellan städerna har ökat med 117 procent medan antalet bilar vid weekendresor mellan länderna har ökat med 87 procent. Bilresandet från Danmark till Sverige är enligt Forsea i princip tillbaka på 2019 års nivå medan de svenska resenärerna inte i samma utsträckning börjat ta bilen över norra Öresund utan fördrar turande eller dagsbesök till fots i Helsingör.

 


Teckna en gratis prenumeration på News Øresunds svenska veckobrev

Teckna en gratis prenumeration på News Øresunds danska veckobrev


News Øresund är en oberoende regional nyhetsbyrå som rapporterar om den gränsregionala utvecklingen i Öresundsregionen samt om Danmark för svenska läsare och om Sverige för danska läsare. News Øresund startade 2012 som ett Interregprojekt mellan Øresundsinstituttet, Lunds universitet och Roskilde universitet med finansiering från EU och regionala aktörer. Sedan 2015 ingår News Øresund i Øresundsinstituttet.

Øresundsinstituttet är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och nyhetsbyrån News Øresund bidrar till en ökad kännedom om utvecklingen i regionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse och med finansiering av ett drygt 100-tal medlemmar från stat, regioner, kommuner, universitet och det privata näringslivet.