Läs News Øresunds veckobrev 45

Danmark nödstänger sju kommuner på Nordjylland för att hindra spridning av minkmuterat coronavirus
– samtliga 14 miljoner minkar i Danmark ska avlivas på tio dagar

Sju kommuner på Nordjylland stängs i praktiken ned med anledning av det muterade coronaviruset bland minkar som nu börjat spridas bland människor. Under fredagen infördes kraftiga restriktioner och alla de närmare 280 000 invånarna i de sju kommunerna uppmanas nu att låta coronatesta sig. Kollektivtrafiken till och inom kommunerna stängs och chaufförer bosatta i området för inte arbeta i andra kommuner. De boende uppmanas att inte korsa den egna kommungränsen.  Elever i årskurs 5 till 8 ska få distansundervisning. Uppmaningen till hemarbete skärps. Alla kultur- och fritidsaktiviteter samt restauranger, caféer och barer stängs ned med undantag för take-away.  Det meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen vid en presskonferens på torsdagskvällen rapporterar Danmarks Radio. Enligt coronasmitte.dkgäller nedstängningen i en första omgång fram till och med den 3 december.
De sju kommuner som berörs på norra Jylland är: Hjørring, Frederikshavn, Vesthimmerland, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted och Læsø. Närliggande Aalborg berörs inte då man inte upptäckt de nya så kallade cluster-5-stammarna av coronavirus där.
Samtliga 14 miljoner minkar i Danmark ska nu avlivas och brännas i ett försök att stoppa spridningen av muterat coronavirus.
Enligt branschföreningen Danske Minkavlere innebär beslutet om avlivning att hela pälsdjursnäringen i landet nu tvångsavvecklas. Danmark är världens största uppfödare av mink och industrin omsätter årligen miljardbelopp, inte minst via auktionshuset Kopenhagen Fur varifrån minkskinnen säljs vidare till utlandet. Förra året uppgick den samlade danska exporten av minkskinn till 4,9 miljarder danska kronor medan importen av skinn uppgick till 2,4 miljarder. Under rekordåret 2013 exporterade Danmark minkskinn till ett värde av 12,8 miljarder kronor enligt en sammanställning gjord av Danmarks Radio. Enligt branschföreningen Danske Minkavlere finns det mer än 14 miljoner minkar på landets omkring 1 000 minkfarmar. Branschen uppges sysselsätta omkring 6 000 personer inklusive leverantörer.
Fotnot: Det cirkulerar olika uppgifter om antalet minkar i Danmark. I den tidiga rapporteringen talades det om 15-17 miljoner minkar. Enligt senare uppgift från Danmarks Radio finns de 12 miljoner minkar i Danmark. News Øresund siffra på 14 miljoner minkar är hämtad från branschföreningen Danske Minkavlere.

Smittspridningen fortsätter öka på båda sidor Öresund

Covid-19 sprider sig allt snabbare på båda sidor Öresund. Enligt Statens Serum Instituthar Köpenhamn registrerat 213 nya smittade per 100 000 invånare under de senaste sju dagarna fram till den 5 november. I Malmö låg smittspridningen förra veckan på 186 nya fall per 100 000 invånare uppger Region Skåne . Värst drabbad kommun i Östdanmark är Høje-Taastrup med 425 smittade per 100 000 invånare. I Skåne var Ängelholms kommun värst drabbad förra veckan med 310 nya smittade per 100 000 invånare. Talen kan jämföras med att nivån för när Danmark förklarar en region i karantän går vid 30 nya smittade per 100 000 invånare och vecka. I mitten av oktober låg Skåne under den gränsen.

52 näringslivschefer, tjänstemän och politiker i ett Öresundsnätverk

Genom deras formella poster i tvärregionala organisationer bildar 52 nyckelpersoner ett nätverk över Öresund. Øresundsinstituttet har för femte året i rad kartlagt samarbetet över Öresund i analysen State of the region. Utifrån närmare 30 samarbetsorganisationer och bolag med tvärregionalt fokus, och de drygt 400 poster i dess styrelser och styrgrupper, ritas en nätverkskarta med de personer som har två eller flera poster. I nätverket finns politiker, tjänstemän samt representanter från organisationer och näringsliv på svenska och danska sidan.

Klicka här för att läsa hela det svenska veckobrevet

Klicka här för att läsa det danska veckobrevet

 

Klicka här för en gratis prenumeration på News Øresunds svenska veckobrev

Klicka här för en gratis prenumeration på News Øresunds danska veckobrev

 

News Øresund är en oberoende regional nyhetsbyrå som rapporterar om den gränsregionala utvecklingen i Öresundsregionen samt om Danmark för svenska läsare och om Sverige för danska läsare. News Øresund startade 2012 som ett Interregprojekt mellan Øresundsinstituttet, Lunds universitet och Roskilde universitet med finansiering från EU och regionala aktörer. Sedan 2015 ingår News Øresund i Øresundsinstituttet.

Øresundsinstituttet är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och nyhetsbyrån News Øresund bidrar till en ökad kännedom om utvecklingen i regionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse och med finansiering av ett drygt 100-tal medlemmar från stat, regioner, kommuner, universitet, högskolor och det privata näringslivet.