Dansk skattesvindel växer till 12,3 miljarder
Danmarks största skattesvindel genom tiderna fortsätter att växa. I går meddelade danska Skat att de felaktigt betalat ut sammanlagt 12,3 miljarder danska kronor i återbetald aktieutdelningsskatt till utländska ekobrottslingar som lämnat in falska upplysningar om att de ägt danska aktier.
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har skriftligen informerat Folketingets skatteutskott samt partierna som står bakom regeringens handlingsplan ”Skat ut ur krisen” om den växande svindelhärvan.
– Det är sorgligt att den danska statskassan, och därmed alla laglydiga medborgare, har svindlats på ett så pass våldsamt belopp. Vi har hela tiden varit medvetna om att svindelbeloppet kunde växa ytterligare och det har nu dessvärre bekräftats. Det enda jag kan glädja mig åt är att vi nu satt punkt för den här saken, säger Karsten Lauritzen i en kommentar.
I slutet av augusti förra året tvingades danska Skat medge att de blivit svindlade av ett utländskt kriminellt nätverk. Bedragarna bluffade om att de ägde aktier i danska börsföretag och begärde att få den danska skatten på fingerade aktieutdelningar återbetald, vilket de också fick. Först trodde Skat att det rörde sig om 2 120 falska ansökningar som resulterat i felaktiga utbetalningar av 6,2 miljarder kronor. I november hade härvan växt till 9,1 miljarder och nu ett år senare har den danska skattemyndigheten upptäckt felaktiga utbetalningar på totalt 12,3 miljarder kronor.
När danska bolag betalar utdelning till sina aktieägare drar de av 27 procent i utdelningsskatt. Utländska aktieägare inom EU eller från länder som omfattas av dubbelbeskattningsavtal kan sedan ansöka hos Skat om att få hela eller delar av utdelningsskatten återbetald. Bedragarna har begärt sådana utbetalningar baserat på falska uppgifter om aktieinnehav i danska bolag. När svindelhärvan avslöjades i augusti förra året stoppades återbetalningarna av utdelningsskatt tillfälligt. Skat har därefter gått igenom tiotusentals ansökningar om återbetald utdelningsskatt och har anmält den förmodade storsvindeln till Statsadvokaten för ekonomisk brottslighet (SØIK), även kallad Bagmandspolitiet. (News Øresund)
Misstänkt svindlare pekar ut fem affärsmän i Dubai
Den brittiske affärsmannen Sanjay Shah, som är misstänkt för delaktighet i den danska svindelhärvan, pekar via en talesperson ut fem personer i Dubai som lever lyxliv.
”Vi tycker att det är märkligt att ministern fortsätter att peka ut min klient. Hur är det med de så kallade ”Palm Five som lever lyxliv i Dubai”, skriver Sanjay Shahs pressrådgivare Jack Irvine i ett mail till den danska affärstidningen Børsen där han namnger de fem affärsmännen samtidigt som han hävdar att hans klient är oskyldig. Børsen skriver att en Google-sökning visar att flera av personerna har en koppling till finanshuset Solo Capital som Sanjay Shah står bakom.
Enligt Børsen uppger Jack Irvine att Sanjay Shah på helt laglig väg fått 9,1 miljarder danska kronor i återbetald aktieutdelningsskatt och att de fem namngivna personers tillsammans fått 2,5 miljarder.