Utbyggnadsprojekt på Köpenhamns flygplats växer med fler nya gater

Köpenhamns flygplats i Kastrup bygger ut. Foto: News Øresund

Finger E på Köpenhamns flygplats håller just nu på att byggas ut och redan innan den första fasen av projektet är klar utökas det med ytterligare sex nya gater och en ny passkontroll. 2020 väntas utbyggnaden på 36 000 kvadratmeter stå färdig.

Utbyggnaden av Finger E på Köpenhamns flygplats är en del av en större expansionsprojekt på flygplatsen i Kastrup som ska säkra plats till totalt 40 miljoner passagerare per år. Den första fasen av utbyggnaden av Finger E väntas stå färdig nästa år och fas två under 2020. Sammantaget investeras 1,5 miljarder danska kronor i projektet som ska ge 13 nya gater, en ny passkontroll och ett kontorshus för bland annat polisens faciliteter. Igår hölls enligt den danska traditionen så kallat rejsegilde för byggprojektet som firades med varmkorv och läsk.
– Det blir en fin och markant byggnad med massa ljus och luft till passagerarna – och ett bygge som skapar plats för ökningen i de långa, interkontinentala flygrutterna till fjärran resmål. Det är en viktig del av hubben, säger Thomas Woldbye, vd på flygplatsen, i ett pressmeddelande.

Hela utbyggnadsplanen för flygplatsen innebär att den kommer att bli ungefär dubbelt så stor. Projekten innefattar bland annat en ny säkerhetskontroll och genväg dit från metron, ett nytt ankomstområde och att terminal 3 utökas. Den samlade investeringen är 20 miljarder danska kronor och väntas skapa 12 500 byggjobb under utbyggnadstiden. (News Øresund)

Läs mer: Köpenhamns flygplats byggs ut för 20 miljarder