Svenska bostadspriser fortsätter sjunka

Priset på bostadsrätter i Sverige sjönk med tre procent under december. Foto: News Øresund

Priset på bostadsrätter i Sverige sjönk med tre procent under december, och två procent sett över ett helt år. Villapriserna fortsatte även de nedåt under december. Men trots de senaste månadernas nedgång har de gått upp med fem procent på årsbasis. Det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under december fortsatte priserna på svenska bostadsrätter och villor att sjunka, med tre respektive två procent. Prisfallet har pågått sedan augusti förra året. Värst drabbat är Stockholm. I både Malmö och Göteborg har priserna, trots den senaste tidens nedgång, ökat sett över ett helt år. Under december var medelpriset per kvadratmeter för en bostadsrätt i Stormalmö 26 399 kronor. Medelpriset för villor i samma område var 3 573 000 kronor.

Prisutvecklingen tycks inte påverka antalet bostadsaffärer. Mäklarstatistik skriver i ett pressmeddelande att det ”i riket gjordes flera bostadsrätts- och villaaffärer både på helårsbasis, sista kvartalet och i december jämfört med samma perioder 2016”. Totalt såldes fyra procent fler bostadsrätter och sex procent fler villor under 2017 jämfört med året innan. Det sammanlagda värdet var 425 miljoner kronor – en ökning med 14 procent. (News Øresund)

Fakta: Medelpris, kronor/kvadratmeter (förändring 2017)

Stor-Stockholm 53 998 (-6 procent)
Stor-Göteborg 42 650 (+4 procent)
Stor-Malmö 26 399 (+8 procent)

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Läs mer: Lägenhetspriserna ökade med närmare 10 procent i Danmark under förra året