Tempo Øresund 17 november: möt slow-aktivisten Trine Grönlund och Mats Johnsson som forskar om slow logistics
Är snabbt lika med framgångsrikt? Är långsamt lika med långsiktigt? I en tid när företag behöver öka produktiviteten för att överleva, politiker planerar för höghastighetståg och media fokuserar på snabba nyheter finns det samtidigt ett intresse för långsamhet med slow cities och slow food. Centrum för Öresundsstudier och Øresundsinstituttet bjuder gemensamt in till en konferens om tempot i vår tid med särskilt fokus på Öresundsregionen. På konferensen möter du bland andra Trine Grönlund och Mats Johnsson.
Tempo Øresund | konferens | 17 november 2015 | Dunkers kulturhus | Helsingborg
Fördel SLOW!
Tänk om Öresundsregionens framtida konkurrenskraft inte sitter i strukturerna, företagen eller kunskapen vi besitter utan i varje Öresundsbos förmåga att stanna upp och verkligen ta sig tid att tänka smart (i en allt mer komplex värld), fokusera (trots ständiga distraktioner) och ta medvetna beslut (även när allt går av bara farten). Hur skulle detta påverka vår regionala innovationskraft, produktivitet och livskvalitet? Slow-aktivisten Trine Grönlund involverar oss i hennes kamp mot tidsfattigdomen bland högpresterande regioner och företag.
Slow logistics – byte av ledtider mot frekvens
Försörjningskedjan genomgår en strukturförändring när man upptäcker att all logistik inte behöver vara lika snabb. För vissa flöden är det viktigare med precision än snabbhet.
Föredraget av Mats Johnsson, universitetslektor vid Lunds universitet, utgår från de senaste trenderna när det gäller slow logistics och diskuterar utifrån olika case hur leverantörer och kunder påverkas.
Fler talare på programmet
Den ständigt uppkopplade staden som varumärke
Han ser staden som en modern plattform som vänder utmaningar till möjligheter. Joakim Jardenberg, internetchef på Helsingborgs stad, visar hur Helsingborg bland annat erbjuder fri wifi för att ge medborgarna, besökarna och näringslivet bättre service samtidigt som stadens varumärke får en ny dimension.
Att fånga trender och konsumenter
När Ikea utvecklar sortimentet utgår de från livet hemma. De olika trender som finns både på mikro- och makronivå samt drömmar och efterfrågan på olika marknader. Vilka behov skapar den snabbt förändrade världen under de kommande åren? Jutta Viheriä, Project manager Vitality på Ikea, ger oss svar på frågan.
Lugnet som turistmål
Från Eurovisiondirektör i Köpenhamn till att sälja in lantliga öar. Martin Bender, är ny direktör för VisitSydsjælland-Møn. På konferensen berättar han hur de marknadsför utkantens lugn med stränder, herrgårdar och naturupplevelser, men även hur efterfrågan ändras när allt fler söker en aktiv semester.
Långsamma destinationer för hållbar turism?
Slow food och slow cities är begrepp som börjat användas för att beskriva vissa typer av turismupplevelser och turismdestinationer. Men vad betyder de egentligen? Varifrån kommer tankegångarna och i vilka sammanhang har de utvecklats? Begreppen har ofta kopplats samman med ekoturism och hållbar turismutveckling. Hur ser denna relation ut och vad betyder långsamhet i det här sammanhanget? Detta är några av de frågeställningar som tas upp av Jan-Henrik Nilsson, lektor på Lunds universitet.
Moderator: Matilda Alborn
Konferensens moderator är en välkänd skånsk radioprofil och entreprenör som leder nystartade M&M Stories med ambition att utveckla såväl nya radioprogram och livesändningar som podcasts.
Ytterligare talare meddelas inom kort
Information om konferensen
Plats: Dunkers kulturhus, Kungsgatan 11, Helsingborg
Datum: tisdag 17 november 2015
Tid: kl. 9.00 – 16.00 med registrering från kl 8.30
Anmälan: mail till mia.krokstade@cors.lu.se
Deltagaravgift: konferensen är gratis, men antalet platser är begränsat
ARRANGÖRER:
LUNDS UNIVERSITETS CENTRUM FÖR ÖRESUNDSSTUDIER är en nätverksorganisation med målsättningen att skapa möten mellan forskare och intresserade av: dansk historia, kultur och det danska samhället; Öresundsregionen; dansk-svenska relationer. Forskningen utvecklas kontinuerligt genom kontakter mellan danska och svenska forskare. Vårt nätverksarbete har olika former, exempelvis seminarier och workshops, dansk-svenska konferenser kring aktuella frågor, bokutgivning samt forskningsprojekt.
ØRESUNDSINSTITUTTET er et dansk-svensk videncenter som gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Organisationen drives uden henblik på at skabe overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter, højskoler og det private erhvervsliv.