Öresundsbron 15 år – invigningen blev starten på förnyelsen av Skåne och Själland

Oresundsbron10arDet känns som en annan tid när man ser tillbaka på köerna till flygbåtarna mellan Malmö och Köpenhamn eller bilturen via Dragör-Limhamn-färjorna. När vi nu firar att det är 15 år sedan det röda bandet klipptes och de första bilarna, bussarna och tågen kunde köra över Öresundsbron. Mycket har hänt sedan dess. Förra året reste i genomsnitt 95 800 personer över Öresund varje dag – 80 procent fler jämfört med året före broinvigningen.

Antalet resenärer som åker mellan Malmö och Köpenhamn är fem gånger så stort jämfört med 1999. Nya stadsområden har växt fram, Citytunneln under Malmö invigdes i december 2010, infrastrukturen fortsätter att utvecklas och nu håller den europeiska forskningsanläggningen ESS på att byggas i Lund med ett blivande datacenter i Köpenhamn. Antalet huvudkontor som flyttar till Malmö-Köpenhamn och närheten till Köpenhamns flygplats i Kastrup fortsätter att öka.

När vi vid brojubileet nu blickar tillbaka 15 år kan vi se hur en ny dansk-svensk region bildats och hur den drabbats av finanskrisen för att nu åter börja växa. Mycket har skett men samtidigt finns det ett dansk-svenskt samförstånd om att det behöver hända mer. Regionen har en stor potential som ännu inte nyttjas fullt ut. Fokus ligger på att växa som global region och samtidigt minska antalet gränshinder som håller tillbaka pendling och flyttning över Öresund.

Öresundssamarbetet befinner sig just nu i en förändringsfas som kan jämföras med en ung familj. Den första förälskelsen har lagt sig och man har klarat sig igenom den första krisen i förhållandet. Nu planeras det för bröllop och plötsligt diskuterar bruden och brudgummen om de ska ha samma efternamn eller inte. Målet är livslång kärlek och det kräver ihållande engagemang och omtanke.

| Läs mer om trafiken och integrationen över Öresund här |

Bildtext: Öresundsbron firar 10-årsjubileum vid Luftkastellet vid svenska brofästet. Foto: News Øresund.