Samarbete över gränsen kan bidra till grön omställning och utveckling av dansen

Svenske Pontus Lidberg har en global karriär som dansare, koreograf och filmskapare, men ägnar just nu mest tid åt Dansk Danseteater i Köpenhamn där han är konstnärlig ledare. Det var möjligheten att få jobba långsiktigt med ett danskompani som lockade honom. Han ser utvecklingsmöjligheter för dansk danskonst och en stor potential i att samarbeta mer över gränserna – gärna i närområdet. Därför är Öresundsregionen ett naturligt perspektiv för Pontus Lidberg som bland annat har startat ett samarbete med Skånes Dansteater.

Han sitter på tåget till Vejle där Dansk Danseteater ska framföra en föreställning. Pontus Lidberg har världen som sitt arbetsfält, men befinner sig just nu mest i Danmark där han är konstnärlig ledare för danskompaniet Dansk Danseteater.
– Jag är svensk, men har haft en global karriär. Jag har arbetat på många håll runt om i världen. Nu är jag konstnärlig ledare för Dansk Danseteater, men fortsätter min globala karriär vid sidan av, dock i mindre takt. Huvudjobbet är just nu Dansk Danseteater, säger Pontus Lidberg över telefonen när han blir ombedd att berätta lite om sig själv.

Han redogör inte närmare för sin karriär, men av hans CV framgår det att Pontus Lidberg har jobbat som frilansande dansare, koreograf och filmskapare runt om i hela världen. Som koreograf har han skapat verk för många av de största internationella balett- och danskompanierna, bland annat Paris Opera Ballet, New York City Ballet, Martha Graham Dance Company samt de danska och svenska kungliga balettscenerna. Med sitt eget danskompani har Pontus Lidberg även varit på många internationella dansfestivaler. Dessutom har han skapat flera dansfilmer, bland annat ”The Rain” och ”Labyrinth Within”, och tilldelades 2019 John Simon Guggenheim-stipendiet som ges till den ”som har visat exceptionell kapacitet för produktivitet eller exceptionell kreativ förmåga inom konsten”.

(News Øresund – Thea Wiborg)

Läs hela intervjun på News Øresund