Pendlarfavoriten byter Öresundståg mot SJ:s fjärrtåg

Foto: News Øresund

Tre frågor till Fredrik Adolfsson, tågvärd som den 31 augusti gör sin sista dag på Öresundstågen mellan Malmö och Köpenhamn. I höst byter han arbetsplats till SJ:s fjärrtåg, men lämnar inte regionen helt eftersom Köpenhamn är en av destinationerna. Fredrik Adolfsson är känd bland sundspendlarna bland annat för sina dagliga listor i sociala media med information om hur långa tågen är, sitt glada humör och positiva bemötande – men även för sin mustasch.

Vad lockar med det nya jobbet?

– Lite lugn och ro skulle jag säga. Sommaren har varit den tuffaste hittills med resande som ökat på alla kanter. Det har varit sommarkort och coronafritt i hur man kan röra sig, allt är fullbokat. Vi har samtidigt kört med korta tåg, många tåg är på verkstad och det har varit semestrar där också. Det ger väldigt, väldigt fulla tåg. Jag tog ett ganska tidigt beslut att jag är trött på de fulla tågen och behöver lite lugn och ro framöver. Mitt hjärta blöder när jag får lämna resenärer på stationerna för att det är trångt. Det är många faktorer som har spelat in till att jag slutar. Personalen har kämpat och vi var många som blev besvikna när avtalet mellan Skånetrafiken och SJ Öresund om att köra Öresundstågen sades upp i förtid också.

– Sen fyller jag 50 år och kände att: gör jag inget nu så kommer jag aldrig att ändra något. Det kändes naturligt och var dags. Jag har fått många kommentarer från pendlare som tycker att det ska bli sorgligt att jag slutar, men samtidigt förstår de. Det är inte lika roligt när man har fulla tåg och behöver lämna resenärer, det gör ont i hjärtat.

– Det har blivit så hypat att jag ska sluta. Radio Malmöhus har intervjuat mig och Sydsvenskan skrev en jättebra artikel. Min bror ringde från Spanien och sa: du är den ende jag känner som har fått en helsidesartikel för att byta jobb. Det är kul för folk kommer ihåg en och pratar om det. Det är hela min grej med att jag färgar mustaschen också. Det ska vara en upplevelse att åka tåg, och kan jag skänka lite glädje så har jag gjort mitt jobb på ett bra sätt.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Läs hela intervjun här