På fredag tar Øresundsinstituttet med svenska deltagare på bussresa till Folkemødet på Bornholm

Det är få svenskar som besöker den danska demokratifestivalen Folkemødet på Bornholm. Det vill Øresundsinstituttet ändra på. På fredag den 16 juni arrangeras därför en bussresa med 24 deltagare som samlas tidigt på morgonen i Hyllie för en dagsresa till Folkemødet.

– Ska samarbetet mellan Danmark och Sverige och över Öresund utvecklas behöver fler svenskar lära känna dansk politik och det danska samhället samt få personliga kontakter. Därför arrangerar vi i år en dagsresa med buss till Folkemødet på den mest intensiva dagen på Folkemødet då såväl statsminister Mette Frederiksen (S) som USA:s president Joe Bidens protokollchef och tidigare ambassadör i Danmark, Rufus Gifford, talar, säger Øresundsinstituttets vd Johan Wessman som själv deltar som guide under resan.

Øresundsinstituttets samtliga medarbetare kommer att besöka Folkemødet och News Øresund kommer att rapportera från Allinge.


Folkemødet arrangeras sedan 2011 under vecka 24 i Allinge på Bornholm

Två initiativtagare bakom Folkemødet – båda fick inspiration vid besök i Visby under Almedalsveckan

Under 2008 och 2009 besökte Bornholms dåvarande borgmästare Winni Grosbøll (S) Almedals­veckan på Gotland. Året därpå, 2010, blev Nordenvännen och Danmarks dåvarande inrikes- och hälsovårdsminister Bertel Haarder (V) inbjuden av Öresundskomiteen (föregångaren till Greater Copenhagen) att besöka Almedalsveckan. När Bornholms Regionskommun ansökte hos Indenrigs- och Sundhedsministeriet om stöd till att arrangera en demokratifestival på Bornholm blev det början till det samarbete som skapade Folkemødet som sedan 2011 varje år under slutet av vecka 24 arrangeras i den idylliska byn Allinge på Bornholm. Numera har kommunen överlåtit ansvaret för Folkemødet till den för ändamålet bildade Foreningen Folkemødet.

Även om Folkemødet har Almedalsveckan som förebild så finns det vissa skillnader mellan de båda arrangemangen. Folkemødet är kortare (invigs torsdag 15 juni kl 11 och avslutas lördag den 17 juni sent på kvällen), har fler partiledartal per dag, har en större betoning på folkrörelser och folkligt deltagande och det arrangeras färre möten bakom stängda dörrar (Allinge är en mindre by än Visby med färre lokaler och därför arrangeras flertalet arrangemang i tält.

Dansk politik är sedan höstens val under omvandling med en mittenregering och spekulationer om att statsminister Mette Frederiksen (S) ska bli ny NATO-chef

I Danmark är det statsministern som med några veckors varsel utlyser nästa val till Folketinget. Val måste ske inom fyra år från senaste valdagen. För att få något av de 175 mandaten i Folketinget krävs att ett parti får minst två procent av rösterna. Det innebär att tröskeln för ett nytt parti att komma in i Folketinget är lägre än i Sverige där riksdagsspärren är fyra procent. Men Danmark har ytterligare en spärr för nya partier. För att ett nytt parti ska få ställa upp i ett folketingsval i Danmark måste det samla in över 20 000 så kallade vælgererklæringer (1/175 av alla giltiga röster vid det senaste folketingsvalet). En vælgererklæring innebär att en person ställer sig bakom att partiet får ställa upp, men innebär inte nödvändigtvis att personen stödjer partiets politik.

Efter det senaste Folketingsvalet den 1 november 2022 bröts den danska blockpolitiken upp genom bildandet av en ny mittenregering , den så kallade SVM-regeringen. Den består av Socialdemokratiet, det liberala partiet Venstre och det nya mittenpartiet Moderaterne som grundats av Venstres tidigare partiledare och statsminister Lars Løkke Rasmussen. Det var inte bara Lars Løkke Rasmussen som hoppade av från Venstre och bildade ett eget parti. Det gjorde även Venstres tidigare vice ordförande och migrationsminister Inger Støjberg som bildat Danmarksdemokraterne med en något oklar borgerlig inriktning men en tydligt restriktiv invandringspolitik.


Fredagens tal och debatter på huvudscenen vid Cirkuspladsen

10.00 POLITISKT TAL: Mai Villadsen, politisk talesperson Enhedslisten

12.30 Lars Aagaard (M), Danmarks klimat- och energiminister 

13.00 PARTILEDARTAL: statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokratiet

15.30 En ny nordisk tidsålder – Altinget och Nordiska Ministerrådet om nordiskt samarbete

16.00 PARTILEDARTAL: Pia Olsen Dyhr, Socialistisk Folkeparti

18.30 Världens brännpunkter med talare från Ukraina, Iran och Syrien

19.00 PARTILEDARTAL: Franciska Rosenkilde, Alternativet

19.30 Rufus Gifford, amerikansk protokollchef och USA:s tidigare ambassadör i Danmark talar om
diplomatins roll i en värld i förändring


Rufus Gifford är idag USA:s president Joe Bidens protokollchef och har tidigare varit USA:s ambassadör i Danmark under Barack Obamas presidenttid. Han nådde nästan filmstjärnestatus under sin tid i Danmark. Hans medverkan som talare vid Folkemødet är extra intressant med tanke på spekulationerna om att Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) är en av toppkandidaterna till posten som ny NATO-chef. Spekulationerna tilltog i styrka när hon den 5 juni träffade Joe Biden under ett oväntat långt möte i Vita Huset. Själv avvisar Mette Fredriksen uppgifterna om att hon söker NATO-jobbet.

Jakob Ellemann-Jensen är det liberala partiet Venstres partiledare och Danmarks vice statsminister och försvarsminister. Sedan början av februari är han sjukskriven för stress men uppges börja arbeta igen den 1 augusti. Under de senaste tiden har han kritiserats för ett miljardinköp av nytt artilleri från Israel i slutet av januari där Finansutskottet endast fick några timmar på sig att fatta beslut. Det spekuleras fortsatt i om han överhuvud taget kommer tillbaka till sina ministerposter.

Lars Løkke Rasmussen, är partiledare för det nya danska mittenpartiet Moderaterne och Danmarks utrikesminister. Han är den mest erfarna politikern i SVM-mitten­regeringen och har tidigare varit partiledare för det liberala partiet Venstre och under den tiden varit Danmarks statsminister. I intervjuer om ryktena kring Mette Frederiksens eventuella kandidatur som NATO-chef avvisar han dessa och pekar på att SVM-regeringen endast funnits i ett halvt år och är beroende av sina intiativtagare. Samtidigt finns det rykten om att Løkke själv kan vara aktuell för en toppost inom EU.

För det borgerliga blå blocket har Venstres val att medverka i SVM-regeringen skapat något av en identitetskris. Flera blå partier gick bakåt i höstens val, däribland De Konservative med partiledaren Søren Pape Poulsen som några månader före valet hade en kraftig medvind. Danmarksdemokraterne, som startades av Venstres tidigare vice ordförande och integrationsminister Inger Støjberg, etablerade sig i förra årets val i dansk politik. Dansk Folkeparti är ett parti i kris som gått från att vara tredje största parti i valet 2019 till att med nöd och näppe hålla sig kvar i Folketinget vid 2022 års val. Nye Borgerlige är ett konservativt parti med tuffare invandingspolitik än Dansk Folkeparti men som för närvarande skakas av en ledningskris och tappar i opinionsundersökningarna. Flyktingar och invandring är inte längre någon stor valfråga konstaterar Center for Nyhedsforsning vid Roskilde Universitet.

 


Klicka här för att läsa mer om Folkemødet och vad som möter fredagens skånska resenärer när de kommer till den danska demokratifestivalen.