Öresundspendlare och initiativtagare till Facebookgrupp för pendlare: ”Det handlar om en dubbelkontroll av gränspendlarna”

Tre frågor till Pia Jacobsen som är administratör för Facebookgruppen ”Øresundspendler – i klemme mellem 2 lande”, med nästan 5 000 danska och svenska medlemmar. Om en ny id-kontroll införs i början av april, som den svenska regeringen föreslagit, riskerar det att leda till förlängda restider och ökade besvär för Öresundspendlarna, enligt henne, och detta samtidigt som många pendlare hindras att jobba hemifrån mer än 25 procent, på grund av det nuvarande Öresundsavtalet kring socialförsäkringen. Hon lyfter även fram att pendlarna inte är motståndare till att gränskontroller utförs, men menar att ifall en ny id-kontroll införs så handlar det för bland annat tågpassagerare i så fall om en dubbelkontroll, där passagerarnas dels kontrolleras när de stiger på tåget vid Köpenhamns flygplats och dels under den svenska polisens gränskontroll på stationen i Hyllie.

Vad förväntar du dig sker om nya id-kontroller införs vid inresa till Sverige?
– Jag tror att flera pendlare kommer att ge upp. Det vore ju en tillbakagång kan man säga för regionen. Det har först varit id- och gränskontrollen 2015, därefter kom coronapandemin och nu är vi framme vid en ny omgång med kontroller. Stationen i Kastrup är heller inte utformad för att göra en gränskontroll på. Man har aldrig tänkt tanken att det skulle vara en gränskontroll där. Det kan bli långa väntetider och flera inställda tåg.
– Det handlar faktiskt om en dubbelkontroll av gränspendlarna, med en kontroll först i Kastrup innan man går på tåget och därefter en gränskontroll i Hyllie. Det har ju inte hänt något på tåget under restiden över Öresundsbron. Det är därför lite missvisande att kalla det för en id-kontroll. Vi är egentligen inte emot en id-kontroll i sig men det räcker med en kontroll. Något som jag funderar på från senaste gången (id-kontrollen under 2015-2016) är att bilarna fick köra över, så den vägen kunde man komma in i Sverige. Det är en slags symbolpolitik, anser jag, eftersom de flesta har ett id med sig även om man är på flykt och därför tror jag att man kommer att kunna stoppa väldigt få i en sådan kontroll. Så det är bara krångligt och det är på bekostnad av arbetspendlarnas liv och tid. Jag minns från senaste gången att folk upplevde stress och fick ångestattacker på tåget. Man vet inte vilken tid man kommer hem och man kanske ska hämta sina barn, så det vore en väldigt pressad situation att hamna i igen.

Den 20 april möts Danmarks och Sveriges samarbetsministrar i Greater Copenhagen Task Force. Hur hoppas du att Sveriges och Danmarks samarbetsministrar kan lösa situationen för Öresundspendlarna om id-kontrollen införs?
– Jag hoppas att man kunde hitta en lösning som var mer smidig än under förra omgången med id-kontroll. Antingen att man bara har en kontroll eller att man kan ha id-kontrollen på rullande tåg.
– Med hänsyn till id-kontrollerna och allt besvär vi nu får så är det säkert många som kan tänka sig arbeta hemifrån. Men då har vi problemen med socialförsäkringslagstiftningen som verkligen kommer göra att pendlarna hamnar i kläm, eftersom man får inte arbeta hemifrån mer än 25 procent eftersom danska arbetsgivaren då blir tvungna att betala in arbetsgivaravgift till Sverige. Så man kan heller inte arbeta hemifrån särskilt mycket. Därutöver är det en del som saknar ett id- eller körkort, och ifall deras pass har gått ut, så kan det vara ett halvårs väntetid i Sverige att få ett pass. Så där har vi ytterligare en problemställning.

Vad vill du säga till nya gränspendlare som nu tillkommer?
– Jag vill först och främst säga att de ska överväga sina möjligheter och titta på om de har tid att lägga tid på pendlingen, för annars kan det pressa enormt tidsmässigt ifall man ska hämta barn eller liknande. Men om man har hittat sitt drömjobb, och tycker att man har tiden det tar att lägga på pendlingen utan att bli stressad, så är det ju alltid spännande att arbeta i ett annat land och det är ju också ekonomiskt bättre att få ett jobb i Danmark än i Sverige. Det kräver ju att man gör avkall lite på sin fritid, inte minst under den period vi har att se fram emot.  Så jag råder dem att sätta sig in i några av reglerna innan man börjar pendla, till exempel uppsöker Øresunddirekt eller går med i någon pendlargrupp på facebook så att man kan se vilka problemställningar som kan dyka upp.

(News Øresund – Erik Ottosson)

Foto: Tine Tietgen och News Øresund