Øresundsinstituttets månadsbrev i juni: potential i mer kultursamarbete över gränserna – medlemsintervju Linus Eriksson, vd Øresundsbro Konsortiet

Nystart för kulturen och potential i mer samarbete över gränserna
Kulturen har drabbats hårt av coronapandemin som medfört restriktioner, publiktak och förändrat beteende. Nu öppnas det upp i både Sverige och Danmark. Smittläget på båda sidor sundet har förbättrats och vaccineringen går framåt. Museer och gallerier kan ta emot fler besökande, men oftast med en förköpsbiljetter och i Danmark med krav om coronapass. Konserter, teaterföreställningar, kultur- och idrottsevenemang bli återigen möjliga. Dock för en mycket mindre publik och en lång rad av de stora festivalerna har blivit inställda i sommar – så som Malmöfestivalen, Copenhell och Sweden Rock. Andra görs i mindre format. Exempelvis Roskildefestivalen som arrangerar en rad endagsfestivaler och det stora eventet World Pride, som ska arrangeras i Köpenhamn och Malmö i augusti, blir med mindre workshops och aktiviteter men utan stor pride-parad. Folkemødet kommer arrangeras i en hydridversion, men med ett mycket mindre programutbud på plats i Allinge på Bornholm än vanligt, och Almedalsveckan blir helt digital. Det finns en längtan efter att kunna träffas och bli inspirerat igen. Som Benny Marcel, direktör på Nordisk Kulturfond säger:
”Jag skulle säga att det aldrig tidigare har varit en sådan stark längtan oh genomgripande avsaknad av kulturupplevelser som nu.”
Men krisen har även gett erfarenhet. Många aktörer har testat olika digitala lösningar och hittat nya sätt att nå en publik. Det återstår dock en utmaning i att hitta en ekonomisk hållbar affärsmodell för det, men digitaliseringen gör det möjligt att ta del av kultur från andra sidan gränsen och hela Norden i vilket det finns en stor potential.
På Øresundsinstituttet kommer vi även att utnyttja de digitala möjligheterna ännu mer. Till hösten sätter vi igång vår nya TV-studio. På årsmötet berättade vd Johan Wessman bland annat att denna satsningen även kommer att vara möjlig att hyra till ett lågt pris för våra medlemmar. På årsmötet, som i år var digitalt, valdes även tre nya medlemmar in i Øresundsinstituttets styrelse: Linus Eriksson, vd på Øresundsbro Konsortiet, Jeppe Grønholt-Pedersen från Köpenhamns kommun och Karin Langendorf från Region Hovedstaden.
Läs mer i månadsbrevet härunder:
Medlemsintervju: Linus Eriksson, vd Øresundsbro Konsortiet
Aktuellt i regionen
Kultur: Omsättningen i kulturbranschen och besöksnäringen har minskat markant under coronakrisen
Kultur: Digitala möjligheter – exempel på digital kultur i Sverige och Danmark
Dansk-svenskt kulturprojekt
Nytt om Øresundsinstituttets styrelse och årsmöte
Senaste analyser
Kommande nätverksmöten
Hälsningar från Øresundsinstituttet
Jenny Andersson, Kristoffer Dahl Sørensen, Sofi Eriksson, Erik Ottosson,
Sofie Paisley, Anna Palmehag, Johan Wessman och Thea Wiborg