Ny analys: Skånsk konjunktur – Färre jobb i Skåne, men nu ökar bostadsbyggandet i Lund och Malmö

Skåne präglas av en mild men utdragen lågkonjunktur. Utvecklingen skiftar mellan skymning och gryningsljus såväl mellan olika branscher som inom Skåne. Lägre räntor och sänkta skatter lättar trycket på hushållen. På bostadsmarknaden skymtar en försiktig ljusning när det gäller prisutvecklingen, men även bostadsbyggandet som tagit fart i framför allt Lund. Antalet jobb i det skånska näringslivet minskar och då allra mest i nordvästra Skåne. Samtidigt ökar arbetslösheten.

Det visar rapporten Skånsk konjunktur som Øresundsinstituttet har tagit fram på uppdrag av Sparbanken Skåne.

Den skånska konjunkturvändningen drar ut på tiden, även om det syns några få ljusglimtar, framför allt på bostadsmarknaden och för bostadsbyggandet i Malmö och Lund. Bostadspriserna har sakta börjat röra sig uppåt i Skåne, framför allt på den skånska villamarknaden. Men trots flera räntesänkningar har det ännu inte skett någon tydlig islossning. Utbudet är fortsatt rekordhögt.

Arbetslösheten i Skåne ökar fortsatt på årsbasis, även om ökningstakten har avtagit något under det senaste halvåret. Dessutom fortsätter skillnaderna i arbetslöshet inom Skåne att öka, med framför allt högre uppgångar i nordvästra Skåne, medan delområden med strukturellt lägre arbetslöshet har drabbats i lägre utsträckning.

Även sysselsättningen bland invånarna har börjat minska — och det mer än i riket. På de skånska arbetsplatserna minskar antalet anställda inom allt fler branscher, särskilt i nordvästra Skåne. Särskilt stort har sysselsättningstappet varit inom den räntekänsliga byggsektorn.

Riksbankens räntesänkningar har ännu inte fått fart på den inhemska konsumtionen i Sverige. ­Samtidigt präglas den viktiga exportmarknaden Tyskland av såväl ekonomisk som politisk kris och ­efter ­valet i USA är den politiska osäkerheten större i världen än på länge. En ljusglimt är ­utvecklingen på ­andra sidan Öresund med en fortsatt stark arbetsmarknad och där en ny dansk life science-­strategi talar om en fördubblad läkemedelsexport inom fem år. Handeln och besöks­näringen i Skåne får fortsatt stöd av danska besökare som lågprishandlar tack vare den svaga svenska kronan.

Läs hela rapporten här.


7 highlights från analysen

Det ljusnar på den skånska bostadsmarknaden – men bostadspriserna ligger fortsatt under toppnivån från 2022


Antalet bostadsförsäljningar i Skåne har ökat under den senaste tolvmånadersperioden, särskilt på villamarknaden där antalet transaktioner har ökat med 13 procent jämfört med föregående tolvmånadersperiod. 
Under de senaste tolv månaderna, till och med oktober, har även priserna på villor och bostadsrätter ökat i Skåne med 5,6 respektive 5,3 procent (inkl. nyproduktion). Prisuppgången i Skåne har därmed varit något högre än i riket, där bostadspriserna för båda segmenten ökat med drygt fyra procent. Trots gradvisa prisökningar under året, ligger de skånska villa- och bostadsrättspriserna nio respektive sex procent under toppnivån från 2022 i genomsnitt.

Bostadsbyggandet tar fart men bara i Lund och Malmö  – lägre uppgång i Skåne än i riket

Efter en kraftig nedgång i fjol, med över 60 procent färre påbörjade bostäder jämfört med 2022, har bostadsbyggandet börjat ta fart i Skåne igen. Totalt har det påbörjats 2 092 nya bostäder i länet under perioden, en uppgång på knappt sju procent jämfört med samma period 2023, enligt preliminära siffror från SCB.
Uppgången är dock lägre än i riket som helhet där bostadsbyggandet ökat med drygt 12 procent. Förutom att den skånska uppgången i bostadsbyggandet sker från historiskt låga nivåer, minskar den fortsatt på flera håll i länet. Uppgången sker just nu i framför allt Lund och Malmö. Den stora ökningen av påbörjade bostäder i Lund i år innebär att kommunen ensamt hittills står för 40 procent av Skånes bostadsbyggande.

Större nedgång i sysselsättningen i den skånska byggsektorn jämfört med riket

Att det fortsatt är ansträngt inom Skånes byggbransch syns tydligt i sysselsättningsstatistiken. Under årets andra kvartal minskade antalet anställda i sektorn med över 3 200 personer jämfört med samma kvartal i fjol.

Det motsvarar en nedgång med nästan sju procent, vilket kan jämföras med rikssnittets nedgång på 4,2 procent under samma period. Skånes byggbransch är också den sektor i länet som tappat klart mest i omsättning under årets första halvår, mätt i fasta priser. Totalt krympte omsättningen med nästan elva procent, också det mer än rikets drygt nio procent.


Jobben minskar i näringslivet


Det är inte enbart inom byggbranschen som den krympande sysselsättningen skymtas. Jämfört med i våras har nu det totala antalet anställda inom näringslivet börjat minska i Skåne. Även i Lund minskar antalet jobb i näringslivet medan antalet anställda ökar marginellt i Malmö.
Under årets andra kvartal har antalet anställda i näringslivet i Skåne minskat med nästan 2 900 personer jämfört med samma kvartal förra året. Särskilt stor har nedgången varit i nordvästra Skåne, med Helsingborg i spetsen. Där har näringslivet minskat med över 2 000 anställda under perioden.

Fortsatt stigande arbetslöshet – som också ökar mer än rikssnittet


Arbetslösheten i Skåne har fortsatt ökat under det senaste halvåret — och antalet inskrivna arbetslösa ökar mer på årsbasis än riket som helhet, enligt Arbetsförmedlingens statistik.
Samtidigt spretar utvecklingen på arbetsmarknaden inom Skåne allt mer, med framförallt högre ökning av arbetslösheten i nordvästra Skåne. Dessutom har sysselsättningen bland Skånes invånare börjat minska.Skånes arbetslöshet uppgick till 9,1 procent i september, en ökning med 0,7 procentenheter jämfört med samma månad 2023. Det finns en viss fasförskjutning mellan de tre storstadslänen där ökningen av antalet arbetslösa skedde något senare i Västra Götalandsregionen medan ökningen i Skåne skedde tidigt för att dämpas något under det senaste halvåret.

Sysselsättningsutvecklingen bland Skånes invånare fortsätter inte enbart att avta, utan har till och med börjat minska i år. Under samma period minskade antalet sysselsatta skåningar med 0,3 procent, motsvarande 3 500 färre personer.


Privatekonomi: Sänkta skatter och lägre räntor bidrar till att hushållens köpkraft stärks nästa år

Efter ett par år med hög inflation och stigande räntor har kostnadsökningarna dämpats och under 2025 ökar det ekonomiska utrymmet igen för många skånska hushåll. 

För en tvåbarnsfamilj med bil, villa och tre miljoner kronor i bolån kan det handla om upp mot 4 500 kronor i månaden i lägre räntekostnader och sänkta skatter vid slutet av 2025, enligt beräkningar från Sparbanken Skåne. Det kan jämföras med att familjens kostnader för drivmedel, el, boräntor och livsmedel ökat med omkring 8 000 kronor sedan september 2020. För boende i hyreslägenhet fortsätter dock kostnaderna att öka och om inkomsten är låg blir skattesänkningen måttlig.


Befolkningstillväxten i Sverige och Skåne växlar ned — långsammare ökning av personer i arbetsför ålder leder till hårdare konkurrens om arbetskraften

Sverige går in i en ny period med betydligt långsammare befolkningstillväxt än vad SCB:s tidigare befolkningsframskrivningar har pekat på. Skärpt migrationslag tillsammans med rekordlåga fruktsamhetstal förväntas leda till minskade barnkullar, samtidigt som gruppen över 80 år kommer att öka snabbast under det kommande decenniet. I rapportens tema har befolkningsprognosen för Skåne och dess konsekvenser studerats närmare.

I Skåne förväntas befolkningen att öka med drygt 5 500 personer per år under 2024-2033, från att ha ökat med nästan 15 000 personer under föregående tioårsperiod. Särskilt tydligt är den lägre ökningstakten bland den arbetsföra befolkningen, som i Skåne väntas minska i nio kommuner.

Större regionala skillnader inom Skåne, ökad konkurrens om arbetskraften, nedläggningar av skolor, minskat behov av nya bostäder och förändrade konsumtionsmönster i samhället är bara några av konsekvenserna som den långsammare befolkningstillväxten väntas föra med sig.


Om rapporten

Rapporten ”Skånsk konjunktur” tas fram av Øresundsinstituttet på uppdrag av Sparbanken Skåne och ges ut två gånger per år. Höstens upplaga är den trettonde i ordningen. De tidigare rapporterna finns att läsa här.

Läs analysen här

KONTAKTA:

Johan Wessman
vd Øresundsinstituttet
johan.wessman@oresundsinstituttet.org

Kristian Svensson
pressansvarig Sparbanken Skåne
kristian.svensson@sparbankenskane.se