Nord 55° vill sätta en nordisk dagordning i samhällsdebatten

Om vi i Norden blir bättre på att tänka och debattera tillsammans kring de stora samhällsfrågorna kan vi lyfta diskussionen till en helt ny nivå. Det är idén bakom den blivande föreningen Nord 55°, som vill föra samman opinionsbildare och beslutsfattare inom kultur, media och andra områden för att inspirera och föra diskussioner över gränserna. 

Initiativtagaren Lise Bach Hansen ser ett uppsving för det nordiska sedan även Finland och Sverige blivit medlemmar av Nato.Det vill Nord 55° bygga vidare på. Bild från litteratursalongen på Den Sorte Diamant i Köpenhamn där Lise Bach Hansen intervjuar den svenska författaren Alex Schulman. Foto: News Øresund

Drivande bakom Nord 55° är Lise Bach Hansen, som leder Talks & Literature på Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn, Stig Kirk Ørskov, vd för JP/Politikens Media Group i Danmark, Hilde Sandvik, norsk journalist och bland annat programledare för radioprogrammet Norsken, svensken och dansken, samt Christian Have på Have Kommunikation & PR i Danmark. Än så länge är projektet i sin uppstartsfas och man arbetar för att bilda en förening och få in pengar till verksamheten.

— Vi vill genomföra årliga möten, där vi bjuder in och låter opinionsbildare mötas, inte bara inom kultur och media, utan även inom forskning, politik och näringsliv. Vi vill medverka till att skapa en nordisk offentlighet, säger Lise Bach Hansen och fortsätter:

— Vi letar efter genombrott, idéer och inspiration för vår gemensamma framtid och vi vill utmana invanda tankesätt kring socioekonomi, klimat, artificiell intelligens, ojämlikhet och jämställdhet. Det krävs stora förändringar om vi ska kunna säkra vår gemensamma framtid. Det är därför vi måste tänka tillsammans, inte var för sig, i Norden.

Mötena är inte tänkta att bli stora och folkliga, utan målet är att de utvalda gästerna ska lära känna varandra och varandras intressefrågor för att sedan kunna föra in ett nordiskt perspektiv i samhällsdebatten på hemmaplan.

– Vi har så mycket gemensamt, hela samhällsmodellen har byggts upp på samma sätt i de nordiska länderna. Vi har välfärdssamhällen med stor jämlikhet, där nästan alla har möjlighet att få en så bra utgångspunkt som möjligt. Bara en sådan sak som att skolor och utbildning – även högre utbildning – är gratis, säger Lise Bach Hansen, som menar att frågan om att slå vakt om samhället och själva demokratin skulle må bra av att lyftas i hela Norden.

– Den nordiska modellen är helt unik i förhållande till medborgarnas välfärd.

– När vi pratar om försvarssamarbete, vad är det vi ska försvara? Jag tror att vi ska försvara att vi lever ett hållbart liv i Norden, men vad är det hållbara livet? Vi har till exempel likadana utmaningar kring digitalisering, med de digitala ekorum som många människor befinner sig i – vad har det för betydelse för demokratin? frågar hon sig och återkommer till det som hon ser som Nord55°:s kärnfråga, nämligen vinsten i att kunna samtala med likar.

– Varför skulle vi diskutera det med någon annan?

Intervjun har ursprungligen publicerats i Øresundsinstituttets analys av samarbetet över Öresund – State of the Region.

News Øresund – Anna Palmehag