Niam är redo för fler danska förvärv med ny fond

Michael Berthelsen, Country Manager Denmark på Niam. Foto: Niam

Under de senaste tre åren har konkurrensen om de fastigheter som varit till salu i Danmark ökat. Med lägre avkastning som följd har svenska Niam haft svårt att få ihop kalkylen för att investera mer på den danska sidan sundet. Men förväntningar om lägre priser och en ny fond som snart lanseras kommer, enligt landchef Michael Berthelsen, att innebära fler förvärv för investeringsbolaget framöver. 

I april 2017 köpte svenska Niam danska HD Ejendomme med en fastighetsportfölj värd runt fyra miljarder danska kronor. Under de nästföljande åren sålde Niam största delen av kontorsfastigheterna i portföljen och kompletterade den samtidigt med ett större antal bostäder för att göra portföljen mer fokuserad både sett till geografi och segment. Bostadsfastigheter utgjorde då närmare 95 procent av portföljen som under perioden från 2017 till 2020 ökade från 2 000 till 6 000 bostäder. I december 2020 sålde Niam den vidareutvecklade fastighetsportföljen till Heimstaden för 12,1 miljarder danska kronor.

– Det visade sig tajmingmässigt vara fantastiskt bra att sälja HD Ejendomme vidare och det blev en bra vinst. Men det var också en bra portfölj för Heimstaden. Jag är säker på att de har tjänat mycket pengar på den. Den hade ett netto rörelseresultat på en halv miljard per år, säger Michael Berthelsen, Niams danska landchef.

Som investeringsbolag styrs Niam av fondernas livslängd och säljer därmed oftare fastigheter vidare än flera av de andra svenska bolagen som är verksamma i Danmark.

– Vi har fonder som överlappar varandra så vi säljer och köper hela tiden, men i vissa perioder säljer vi mer och i andra köper vi mer. Som jag ser det nu är fokus under de kommande åren på att investera om de rätta möjligheterna kommer, säger han.

Läs hela artikeln på News Øresund här