News Øresunds veckobrev v. 49

Klicka här för att läsa det svenska veckobrevet v. 49

Klicka här för att läsa det danska veckobrevet v. 49


Huvudrubriker:

Svårt att få lånelöfte och använda sitt kreditkort för Öresundspendlare som jobbar i Danmark

Ett av hindren för den nordiska integrationen är möjligheten att bedöma kreditvärdigheten för personer som arbetar i ett annat nordiskt land. Gränshindret finns upptaget i Nordiska ministerrådets gränshinderdatabas sedan 2014 och anses vara juridiskt löst, men är i praktiken fortfarande ett hinder för de med arbete i ett annat nordiskt land.


Hemundervisning i grundskolan från 15 december och nattlivet stänger – nya danska coronarestriktioner från och med fredag

Grundskolebarn får gå på hemundervisning med start den 15 december och nattklubbar och diskotek måste stänga helt. Restauranger och caféer måste hålla stängt mellan midnatt och klockan 05 på morgonen. Dessutom uppmanar myndigheterna till att julefrokosten och andra sociala arrangemang på arbetsplatserna ställs in. Nya coronarestriktioner införs i Danmark från fredag med anledning av den ökade smittspridningen av nya varianten Omikron. Det rapporterar Danmarks Radio.


16 förprojekt har godkänts för Interregfinansiering

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak har gett klartecken till 16 förprojekt, även kallade brobyggarprojekt, som sammantaget beviljas 750 000 euro i finansiering. De flesta projekten, elva stycken, finns inom området Innovation. Projekten är de sista inom nuvarande programperiod, 2022 öppnas för ansökningar till nästa program som sträcker sig till 2027.


 

Teckna en gratis prenumeration på News Øresunds svenska veckobrev

Teckna en gratis prenumeration på News Øresunds danska veckobrev


News Øresund är en oberoende regional nyhetsbyrå som rapporterar om den gränsregionala utvecklingen i Öresundsregionen samt om Danmark för svenska läsare och om Sverige för danska läsare. News Øresund startade 2012 som ett Interregprojekt mellan Øresundsinstituttet, Lunds universitet och Roskilde universitet med finansiering från EU och regionala aktörer. Sedan 2015 ingår News Øresund i Øresundsinstituttet.

Øresundsinstituttet är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och nyhetsbyrån News Øresund bidrar till en ökad kännedom om utvecklingen i regionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse och med finansiering av ett drygt 100-tal medlemmar från stat, regioner, kommuner, universitet och det privata näringslivet.