Ta del av News Øresunds rapportering från danska Folkemødet
Danska mittenregeringens första Folkemøde bjöd på få stora politiska utspel men ett nytt publikrekord
Frågan om aktiv dödshjälp var ett tema både under Danmarks statsminister Mette Frederiksens (Socialdemokratiet) invigningstal och under hennes partiledartal under Folkemødet. Även utrikesminister Lars Løkke Rasmussen från samarbetspartiet Moderaterne tog upp frågan under sitt partiledartal.Danmarks sex månader gamla mittenregering kritiserades hårt av politiker från både höger och vänster.
Danmark styrs efter höstens val av en så kallad SVM-regering. Det är en mittenregering med egen majoritet i Folketinget. Den bygger på ett samarbete mellan de tidigare motståndarna Socialdemokratiet och borgerliga Venstre samt det nya partiet Moderaterne som bildats av Lars Løkke Rasmussen som tidigare varit statsminister och partiledare för Venstre.
Bristen på politiska initiativ och eftergifter till ”den andra sidan” stod i fokus för kritiken mot SVM-regeringen, som bland annat framfördes från Socialistisk Folkepartis partiledare Pia Olsen Dyhr och Liberal Alliances partiledare Alex Vanopslagh. Enhedslistens partiledare Mai Villadsen kritiserade att regeringen har så stort fokus på att göra samhället mera effektivt.
Tillförordnade försvarsministern vill sända F-16 stridsflygplan till Ukraina
Danmarks tillförordnade försvarsminister Troels Lund Poulsen (V) uppgav i sitt tal under lördagen att regeringen vill skänka F-16 stridsflygplan till Ukraina men att det kräver att fler länder ställer sig bakom beslutet.
– Danmark kan inte donera stridsflyg ensamt. Det kräver en koalition av länder om vi ska donera och upprätthålla en styrka med stridsflygplan till Ukraina. Vi kan inte heller fatta beslutet på egen hand eftersom det kräver godkännande från USA.Danmarks försvarsminister sjukskriven på grund av stress
Troels Lund Poulsen har gått in som tillförordnad försvarsminister eftersom Venstres partiledare samt vice statsminister och försvarsminister Jakob Ellemann Jensen sedan februari i år är sjukskriven på grund av stress. Han har meddelat att han återvänder till ministeruppdraget i augusti.
Klimatet och storsatsningen på vindkraft – ett stort tema på Folkemødet
Danmarks satsning på vindkraft till havs och Bornholms nya status som ”energiø” var ett fokusämne. En kraftfull utbyggnad av havsbaserade vindkraftparker i Danmark väntar fram till 2030 och Bornholm blir en plats för flera av projekten och elkablar kommer att dras via Bornholm till såväl Danmark som Tyskland för att förse de båda länderna med grön el. Dessutom ska arbetskraft utbildas till många av de nya yrken som uppstår i den gröna sektorn.
Politiker lyfte motsättningar mellan centrum och utkantsdanmark
Danmarksdemokraternas motstånd mot en CO2-differentierad och kilometerbaserad avgift för lastbilar, som folketinget har beslutat att införa år 2025, lyftes av partiledaren Inger Støjberg under hennes partiledartal – ett förslag som hon menar särskilt drabbar landsbygden. Hon talade även om polariseringen mellan stad och land med en elit som hon menar finns i Köpenhamn och på Christiansborg och lite ironiskt hade partiets tält döpts till “Den fine salon” med kristallkrona under tälttaket.
Två frågor fick inget svar under Folkemødet.
1. Att Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) utpekats som en toppkandidat till posten som ny NATO-chef samtidigt som hon sedan sex månader leder en ny mittenregering där Socialdemokratiet samarbetar med sin forna motståndare liberala Venstre och det nya partiet Moderaterna gör frågan känslig i dansk politik. Mette Frederiksen avvisar delvis ryktena genom att säga att hon inte söker något NATO-jobb samtidigt som hon backar upp om att Stoltenbergs förordnande som NATO:s generalsekreterare förlängs. Trots detta hörs fortfarande spekulationer om att hon är en fortsatt kandidat vilket kan bli ett problem i det fortsatta regeringsarbetet och internt inom Socialdemokratiet. Redan talas det om vem som skulle kunna ta över som partiledare och statsminister.
2. Kommer Danmarks vice statsminister och försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) tillbaka till jobbet i augusti efter att ha varit sjukskriven för stress sedan februari? De senaste veckorna har han fått kritik för att i januari på mycket kort tid ha drivit igenom en upphandling av krigsmaterial för miljardbelopp från Israel.