Greater Copenhagen satsade på färre och intimare möten under Almedalsveckan – stort svenskt intresse för Danmark

Anna Engblom, senior advisor vid det dansk-svenska politiska samarbetet Greater Copenhagen, är nöjd med deltagandet under Almedalsveckan. Foto: News Øresund

Insatserna vid Folkemødet är en större satsning för den dansk-svenska politiska samarbetsorganisationen Greater Copenhagen, men Almedalsveckan ger minst lika mycket. Så summerar Anna Engblom, senior advisor, erfarenheterna efter de båda ländernas politikfestivaler. På agendan i höst finns bland annat nästa Task force-möte med fokus på den pågående omförhandlingen av det dansk-svenska skatteavtalet, Öresundsavtalet, och en förhoppning om att gränskontrollerna inte ska förlängas utan att polisens arbete ska ändra karaktär mot att bekämpa kriminalitet.

Den politiska samarbetsorganisationen Greater Copenhagen ordnade tre slutna rundabordssamtal under Almedalsveckan, två om infrastruktur och ett om arbetsmarknadens utveckling. Infrastrukturen fokuserade dels mot gränsöverskridande planeringsfrågor och dels mot den kommande Fehmarn Bält-förbindelsen. Dessutom arrangedes ett Öresundsmingel tillsammans med nätverksorganisationen STRING, Helsingborgs stad och Malmö stad.

– Det som är bra med rundabordssamtalen är att man kan prata lite mer intimt och det är inget som citeras. Det finns ett stort intresse från branschen och politiken att prata om Danmark, säger Anna Engblom, senior advisor Greater Copenhagen, i en intervju med News Øresund.

Läs hela intervjun på News Øresunds hemsida här