Intervju med Lennart Hedström: “Det kommer genom livet vid olika tillfällen finnas behov av att omskola sig, bygga på sin kunskap och kompetensutveckla”

Coronakrisen har lett till uppsägningar, men även nya möjligheter. Mer än hälften av de som sökt hjälp hos TRR har gått vidare till nya jobb eller studier. Det uppger organisationen TRR, som hjälper privatanställda tjänstemän som blivit uppsagda. De ser att fler går till nytt jobb, skolar om sig eller startar eget. Det bidrar till ökat fokus på omställning och rörlighet på arbetsmarknaden, anser organisationens vd Lennart Hedström. Han är övertygad om att det är viktigt att rusta sig för framtidens arbetsmarknad genom ständig kompetensutveckling och mer fokus på mjuka förmågor, samt att företagen måste förbereda sig på ökad efterfrågan på hybridanställningar med möjlighet till hemarbete.

Under 2020 varslades runt 51 000 tjänstemän om uppsägning i Sverige, enligt TRR som stödjer uppsagda tjänstemän och privata företag under omställning. Det var främst inom handel och försäljning, hotell- och restaurang samt turism, finans och försäkring, transport, konsultverksamhet och rekryteringsbranschen som tjänstemän varslades. Däremot rekryterades det inom handeln, IT, bygg och fastighet, service och tjänster samt verkstadsbranschen.
– Det är lite motsägelsefullt, för handel och försäljning är den bransch som drabbats hårdast och sagt upp flest, men det är även den bransch som rekryterat flest. Men de flyttar till andra delar – e-handeln förstås, möbler och heminredning, dagligvaror, bygghandeln och apotek. Det är de som anställer, säger Lennart Hedström, vd på TRR till News Øresund.

Även den offentliga sektorn har anställt fler under pandemin.
– Vi ser att regionerna och kommunerna, och till exempel Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Försvarsmakten, Polismyndigheten och Trafikverket anställer. Det är betydligt fler som gått till ett jobb i den offentliga sektorn under pandemin än normalt.

Det har varit mycket att göra för TRR som enligt omställningsavtalet, som slöts 1974 mellan Svenskt Näringsliv och PTK, ska stötta privatanställda tjänstemän som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist och hjälpa dem hitta ett nytt jobb. Drygt 950 000 tjänstemän omfattas av avtalet.
– TRR såg att det började att röra på sig i slutet på mars förra året då vi fick in fler uppsagda. Sedan tog det fart under andra kvartalet där vi i snitt hade 100 personer fler än vanligt som kom in till oss varje dag. Så näringslivet gick i panik. De såg hur affärerna ändrades. Det fanns en osäkerhet kring om det skulle bli något stöd och sedan om det kommer att räcka, säger Lennart Hedström.

(News Øresund – Thea Wiborg)

Läs hela intervjun på News Øresund 

 

Foto: Janerik Henriksson, TT