Dansk toppchef inom medtech i Malmö: ”Poolen av kvalificerad arbetskraft blir större när vi inte bara ser till Sverige utan även till Danmark”

Medtechtillverkaren Atos Medical, som i november i år blev uppköpt av danska medtechjätten Coloplast, har runt 185 anställda i Malmö och Hörby och anser att det är viktigt att rekrytera arbetskraft på tvärs över Öresund. Det berättar bolagets danska vd Britt Meelby Jensen, som fortfarande ser det som en viktig utmaning av göra danskar inom life science-branschen mer medvetna om karriärmöjligheterna på den svenska sidan av Öresund.  

Då Britt Meelby Jensen började jobbet som vd för Atos Medical i Malmö i mars 2019 hade hon inget emot att leda ett medtechbolag från den svenska sidan av Öresund trots att hon själv är bosatt på Nordsjälland norr om Köpenhamn.

– Det hade inte så stor betydelse för mitt beslut att det var Skåne och inte Danmark, och det är för att jag till stor del ser hela Öresundsregionen som ett, säger Britt Meelby Jensen.

Grunden till den inställningen vilar på erfarenheter och anställningar tidigare i hennes karriär. Dels jobbade hon i ledande roller inom Novo Nordisk i elva år fram till 2013, och då hade hon under en kortare period sin bas i Malmö. Dels samarbetade hon med svenska kollegor då hon var vd för biotechbolaget Zealand Pharma i Stor-Köpenhamn, där hon var vd mellan 2015 och 2019. 

– I mitt tidigare jobb på Zealand Pharma hade jag en del svenska kollegor, vår styrelseordförande var svensk och finanschefen var svensk, säger Britt Meelby Jensen som idag är med i Novo Holdings Advisery Group, styrelsemedlem i bland annat det danska medtechbolaget Ambu och medlem i Dansk Konkurrenceevneråd, som ska föreslå åtgärder för hur danska bolag ska kunna stärka sin konkurrenskraft.

Att jobba i en internationell miljö med stor diversitet och med både svenskar och danskar kände Britt Meelby Jensen därmed till sedan tidigare, och hon såg det som en stor fördel.

– Det var varken ett aktivt val eller ett problem att jobbet var i Sverige, säger hon om beslutet att ta karriären vidare över Öresund. Motivationen hade därmed inte så mycket att göra med ”danskt” eller ”svenskt”, fortsätter hon. Att det blev Skåne hade i stället att göra med att hon valde Atos Medical som bolag.

Läs hela intervjun på News Øresund

Foto: News Øresund