Danmark och Sverige förlänger gränskontrollerna till november

Danmark och Sverige förlänger gränskontrollerna till 12 respektive 11 november i år. Foto från gränskontrollen i Hyllie: News Øresund

Europa-kommissionen och EU:s ministerråd har godkänt önskemålet från Danmark, Sverige, Tyskland, Norge och Österrike om att få upprätthålla den tillfälliga gränskontrollen i sex månader. Danmark har därför förlängt gränskontrollen mot Tyskland till den 12 november medan Sverige förlängt gränskontrollerna till den den 11 november. 

I ett pressmeddelande från Utlännings-, integrations- och bostadsministeriet meddelas att Danmark förlänger gränskontrollen mot Tyskland till den 12 november 2016. Beslutet möjliggörs av att Europa kommissionen och EU:s ministerråd gått med på ett önskemål från Danmark, Sverige, Tyskland, Norge och Österrike om att få förlänga gränskontrollerna. Istället för att som tidigare förlänga gränskontrollerna med en månad i taget kan länderna nu besluta om en förlängning i upp till sex månader.

Till SVT Nyheter uppger Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) att även Sverige beslutat om en förlängning av gränskontrollerna som gäller till den 11 november 2016. (News Øresund)