Ny analys: Befolkningen i Sverige och Danmark ökar men inte lika snabbt som tidigare – den arbetsföra befolkningen i Danmark minskar
Sverige och Danmark går nu in i en ny tid: Befolkningstillväxten saktar in, färre barn föds, andelen äldre ökar och tillväxten bland dem i arbetsför ålder bromsar in. I Öresundsregionen minskar arbetskraften på den danska sidan vilket kan få pendlingen över sundet att öka ytterligare. Under den kommande tioårsperioden väntas hälften av befolkningstillväxten i Skåne ske i Malmö och Lund och därmed ökar skillnaderna mellan de 33 skånska kommunerna. Bostadsbehovet i Skåne väntas inte minska lika mycket som befolkningstillväxten eftersom antalet barn minskar medan antalet äldre ökar. Det innebär att det behövs fler bostäder anpassade för äldre och en utbyggnad av äldrevården medan allt fler skolor och förskolor kommer att läggas ned.
Rekordlåga fruktsamhetstal har lett till att befolkningstillväxten börjat avta på flera håll i världen och i Europa har befolkningen redan börjat minskat. Nedgången i Tyskland är särskilt märkbar, här väntas den arbetsföra befolkningen minska med nästan en halv miljon personer årligen fram till och med 2033. Enligt de senaste prognoserna i Sverige och Danmark väntas en betydligt lägre befolkningsökning än vad tidigare framskrivningar pekat på. Från att ha växt med 34 500 personer i genomsnitt per år mellan 2014 och 2023 väntas nu årsgenomsnittet sakta ner till knappa 12 000 fler invånare fram till 2034.
I Skåne fortsätter tillväxten bland personer i arbetsför ålder, om än i en långsammare takt. Arbetskraften på den danska sidan minskar, vilket kan få pendlingen över sundet att öka, men också öka konkurrensen om arbetskraften. Samtidigt ställs krav på en mer flexibel arbetsmarknad. När demografin förändras, ändras även efterfrågan på arbetskraft, vilket gör det allt viktigare att kunna flytta personal mellan olika branscher. För att upprätthålla den ekonomiska tillväxten behöver fokus också riktas mot att öka arbetsproduktiviteten.
Bostadsbehovet i Skåne är fortsatt stort, men med en åldrande befolkning skiftar även behovet av typer av bostäder – det handlar inte bara om antalet bostäder, utan om rätt sorts bostäder för den förändrade demografin.
Det visar denna analys som tagits fram av Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne, Swedbank och och Øresundsinstituttet.
Rapporten på 2 minuter:
- Befolkningen i Skåne förväntas växa med knappt 7 000 personer årligen fram till 2033, jämfört med nästan 15 000 per år under föregående tioårsperiod. I Östdanmark väntas befolkningen öka med 5 000 per år mot tidigare 19 800 per år föregående decennium.
- I Öresundsregionen ökar den arbetsföra befolkningen med knappt 500 personer per år kommande decennium, jämfört med 18 300 personer per år tidigare tioårsperiod.
- Det är i Skåne arbetskraften fortsätter öka, om än i lägre takt. På den danska sidan Öresund väntas den arbetsföra delen av befolkningen minska med 3 500 personer per år vilket kan komma att öka antalet Öresundspendlare.
- I Tyskland väntas den arbetsföra befolkningen minska med 485 000 personer per år fram till och med 2033.
- Bostadsbehovet minskar inte lika mycket som befolkningstillväxten. Orsaken är att det blir färre barn, som ju inte har egna bostäder, samtidigt som antalet äldre med egna bostäder ökar.
Ökad konkurrens om arbetskraften, fler Öresundspendlare och danska löner i Skåne
Befolkningstillväxten bland dem i arbetsför ålder (20-64 år) i Öresundsregionen spås bli långt lägre det kommande decenniet jämfört med föregående tioårsperiod. I Skåne växer den arbetsföra befolkningen med i genomsnitt 0,5 procent årligen under perioden. I både Region Själland och Region Hovedstaden förväntas åldersgruppen emellertid minska med 0,5 respektive 0,1 procent per år fram till och med 2033. Att befolkning på den danska sidan Öresund minskar kan leda till i att fler danska arbetsgivare söker sig till Skåne för att rekrytera arbetskraft. Detta kan i sin tur resultera i både ökad konkurrens om arbetskraften och de skånska lönerna pressas upp av de danska.
Omställning blir viktigare på arbetsmarknaden
I både Sverige och Danmark kommer andelen äldre utgöra en större del av befolkningen i framtiden. Med detta växer behovet av personal inom vård och omsorg, samtidigt som samtidigt som efterfrågan på personal inom förskolor och skolor minskar när barngrupperna blir mindre. För att möta det framtida behovet kan det därför bli nödvändigt att omfördela personal från en sektor till en annan. En sådan omställning innebär dock kostnader, till exempel för utbildning och omskolning av personal.
Befolkningstillväxten tappar fart – men fortsatt behov av bostäder
Den lägre befolkningstillväxten som vi förväntas se framöver betyder inte att behovet av bostäder i närtid kommer minska i någon större omfattning. Antalet hushåll ökar i nästan alla skånska kommuner vilket beror på att befolkningens sammansättning samtidigt ändras. Färre barn föds men eftersom barn inte behöver egna bostäder har detta marginell påverkan på behovet. Antalet äldre ökar däremot och eftersom äldre ofta utgör egna hushåll har det stor effekt på bostadsbehovet. Det betyder i sin tur att behovet av fler bostäder anpassade för denna grupp växer i framtiden. Samtidigt behöver det finnas bostäder som hushållen har råd att efterfråga.
Arbetsproduktivitet i fokus för bibehållen ekonomisk tillväxt
En viktig anledning till den ekonomiska tillväxten de senaste 20 åren har varit att befolkningen ökat och med den också arbetskraften. När arbetskraften inte längre ökar i samma takt som tidigare blir arbetsproduktiviteten viktigare för att bibehålla den ekonomiska tillväxten. Här kan ett förnyat eller förbättrat arbetssätt tillsammans med användning av ny teknik spela en viktig roll för att effektivisera vissa arbetsuppgifter och därigenom frigöra arbetskraft.
Färre skolor, fler äldreboenden: potential för mer flexibla samhällsfastigheter
Färre barn och fler äldre betyder också att behovet av samhällsfastigheter ändras. Färre skolor och förskolor kommer behövas medan äldreboenden, vårdcentraler och andra omsorgsrelaterade anläggningar kommer behövas. Här finns potential för byggsektorn att skapa mer flexibla fastigheter som kan anpassas i takt med att befolkningens sammansättning ändras. En förskola som vid behov kan omvandlas till ett äldreboende till exempel.
Större skillnader i Skåne framöver?
När befolkningens sammansättning ändras kan det också driva på existerande urbaniseringstrend där de större orterna i regionen växer medan de mindre riskerar att utarmas. De mindre orternas invånare kan behöva resa längre för att komma till sjukvård, skolor eller andra offentliga tjänster. Samtidigt kan framkomligheten påverkas om kollektivtrafiken och vägar och järnvägar inte utnyttjas i samma utsträckning som tidigare. Kollektivtrafiken kan förlora sin lönsamhet samtidigt som underhåll för vägar blir dyrare när skattebasen krymper.
Fler produkter och tjänster riktade till äldre
Även detaljhandeln kommer att påverkas när en större del av befolkningen blir äldre. Den totala konsumtionen behöver inte nödvändigtvis minska, utan snarare är det konsumtionsmönstren som förändras. Efterfrågan på varor och tjänster som underlättar för äldre att behålla sitt oberoende längre kan tänkas öka och det blir därmed viktigt att anpassa utbudet därefter. Detta förutsätter dock att gruppen har de ekonomiska förutsättningarna.