Bankekonomer: Mer pengar att spara på en flytt över sundet

Fler danskar förväntas flytta över sundet i takt med att det finns mer pengar att spara. Det värderar bankekonomer. Foto: News Øresund

Lönsamheten för danskar att flytta till Skåne minskade under finanskrisen när bostadspriserna föll i Köpenhamn. Men nu finns det återigen pengar att spara, värderar bankekonomer. Utflyttningen från Köpenhamn till resten av Danmark har redan nått rekordnivåer och ett ökat intresset för Sverige tros stå på tur.

Siffror från Nordea visar att det 2006 fanns 1,8 miljoner danska kronor att spara på att köpa ett hus i Stor-Malmö jämfört med i Stor-Köpenhamn. Priserna för ett genomsnittligt hus på 140 kvm var då 3,7 miljoner danska kronor i Stor-Köpenhamn och 1,9 miljoner danska kronor i Stor-Malmö. I slutet av förra året var skillnaden endast hälften så stor, 900 000 danska kronor. Detta eftersom Köpenhamnshusen kostade 3,2 miljoner danska kronor medan priserna för hus i Malmö ökat till 2,3 miljoner danska kronor. Men även om prisskillnaden över sundet har halverats sedan 2006 är den ändå högre än för knappt två år. Då var den nere på 400 000 danska kronor.

Antalet danskar som flyttat från Östdanmark till Skåne har minskat sedan krisen och var 2014 rekordlågt. Endast 2 326 packade flyttlasset från den danska sidan sundet vilket är den lägsta nivån sedan Öresundsbron invigdes. Men utvecklingen är på väg att vända nu tror Joachim Borg Kristensen, bostadsekonom på Nykredit.

– Vi förväntar att flyttningarna från Köpenhamn till Malmö och Skåne kommer att börja stiga framöver. För det första har utflyttningen från Köpenhamn till resten av Danmark blossat upp igen under de senaste åren. 2014 var antalet utflyttare från Köpenhamn och Frederiksbergs kommuner på den högsta nivån någonsin och på sikt kommer fler troligen även få aptit på Sverige. För det andra kommer den ökade besparingen ge ett allt större incitament för att köpa bostad i Sverige jämfört med Köpenhamn. Framför allt eftersom vi förväntar att priserna kommer att fortsätta stiga mer i Köpenhamn än i Malmö, säger han i en kommentar.

Även Øresundsinstituttets beräkningar som tar in faktorer som barnpassning, inkomstskatt och transportavdrag visar att det finns pengar att spara för en dansk barnfamilj som väljer att flytta till Sverige. Under 2014 ökade vinsten att flytta från Köpenhamn till Malmö med 3 800 svenska kronor till 9 300 kronor per månad. Störst vinst kan en barnfamilj göra genom att flytta till Trelleborg, 13 500 svenska kronor per månad. Valutakursen är dock en osäkerhetsfaktor för flyttarna när det gäller inkomsten, varnar chefanalytiker Britt Andresen.

– Det är olikheter som driver integrationen, men det är ett problem att valutakursen inte är stabil. Flyttar man till Sverige och behåller jobbet i Köpenhamn ska det finnas lite marginal i privatekonomin så att man under en period kan klara att den danska lönen minskar i värde när den växlas in till svenska kronor, säger hon.

(News Øresund)

 

Läs också:

Rekordfå danskar flyttar till Skåne

Ökade prisskillnader på bostäder i Köpenhamn

Hushållens förväntningar i Danmark är på samma nivå som före krisen