Tre svenska fastighetsinvesterare på topp tio-listan i Danmark 2017

Under förra året köpte Heimstaden konkursboet till andelsboligföreningen Hostrups Have på Frederiksberg med 678 lägenheter. Foto: News Øresund – Jenny Andersson

När Cushman & Wakefield listar de tio investerare som köpt fastigheter för störst belopp i Danmark under förra året finns tre svenska bolag på listan. De är Heimstaden, Niam och Wihlborgs. Heimstaden toppar listan med samlade investeringar på strax över tio miljarder danska kronor.

Under förra året gjorde det norskägda svenska fastighetsbolaget Heimstaden 18 transaktioner i Danmark och investerade totalt cirka tio miljarder danska kronor i fastigheter på andra sidan sundet. Det visar siffror från Cushman & Wakefield som presenteras i Berlingske Ejendomme. På listans tredje plats finns det svenska investeringsbolaget Niam med 20 transaktioner för sammantaget cirka fem miljarder danska kronor. På åttonde plats återfinns det svenska fastighetsbolaget Wihlborgs med säte i Malmö. De har, enligt listan, under 2017 gjort 15 transaktioner för sammantaget närmare två miljarder danska kronor.

Det svenska fastighetsbolaget Heimstaden gjorde sitt första förvärv i Danmark våren 2015. Under förra året köpte de bland annat en portfölj med 26 befintliga fastigheter och fyra byggprojekt samt konkursboet till andelsboligföreningen Hostrups Have på Frederiksberg med 678 lägenheter. Niam förvärvade bland annat bolaget HD Ejendomme A/S som hade ett bestånd på 2 000 bostäder och 73 kommersiella fastigheter. Wihlborgs köpte bland annat en portfölj med 15 kontorsfastigheter förra sommaren.

En analys som Øresundsinstituttet presenterade förra året visar att finanskrisen drabbade den danska fastighetsmarknaden hårt och ledde till att stora fastighetsbestånd sattes till salu till relativt låga priser. Det skapade goda affärsmöjligheter för bland annat svenska investerare. Dessutom har de danska pensionsbolagen blivit mer aktiva som fastighetsägare. De ser över sin portfölj och avyttrar fastigheter, vilket har bidragit till en ökad transaktionsvolym i Danmark. För de svenska aktörerna har den geografiska närheten till den danska marknaden varit en fördel i expansionen. Stora svenska aktörer i Danmark är Wihlborgs, Castellum, Balder, Niam, Heimstaden, Akelius och Klövern. (News Øresund)

Topp 10 fastighetsinvesterare i Danmark 2017

Heimstaden (Sverige/Norge)
ATP Ejendomme (Danmark)
Niam (Sverige)
Patrizia (Tyskland)
Blackstone (USA)
NREP (Sverige/Danmark)
Core Bolig (Danmark)
Wihlborgs (Sverige)
CapMan (Finland)
Wenaasgruppen (Norge)

Källa: Cushman & Wakefield RED, publicerad i Berlingske Ejendomme

Läs mer: Heimstaden gör årets andra miljardförvärv i Danmark

Läs mer: Heimstaden fortsätter miljardsatsa i Danmark – intervju med vice vd Magnus Nordholm