Svenska professorer forskar mindre än danska

Malmö högskola får mer forskningsresurser när den får universitetsstatus om några år. Foto: News Øresund

Universitetsanställda i Sverige får mindre tid att forska än kollegorna i Danmark och Norge. Omräknat till ett helt arbetsliv kan lektorer och professorer vid Köpenhamns universitet lägga över tio år mer på forskning än de vid Malmö högskola, skriver Sydsvenskan.

Skillnaden är inte lika stor om man väljer att jämföra med Lunds universitet, där särskilt professorerna får mer forskningstid än vid Malmö högskola. Men för lektorer är villkoren generellt mycket olika i Sverige och Danmark, visar en studie från det statliga svenska Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU). I Sverige ägnas i genomsnitt 80 procent av en universitetslektors arbetstid åt undervisning och 20 procent åt forskning, medan fördelningen i Danmark ligger på cirka 50/50.

De svenska forskarna är kritiska till situationen, inte minst på Malmö högskola där professorerna sedan ett par år inte har mer än en dag i veckan för forskning.

– Som professor ska du leda forskningen inom din institution. Du ska också arbeta för att dra in externa forskningsmedel åt högskolan, något som är väldigt prioriterat. Men det arbetet blir omöjligt om vi ska undervisa på 80 procent, säger Sara Johnsdotter, professor i socialantropologi vid Malmö högskola, till Sydsvenskan.

Högskolans rektor, Kerstin Tham, påpekar dock att det är möjligt att söka externa forskningsmedel och därmed öka sin forskningstid. Hon räknar också med att situationen förbättras när lärosätet får en universitetstitel om ett par år, åtminstone för professorerna. (News Øresund)