Svensk investerare i Köpenhamn: ”Det går att bygga estetiskt tilltalande utan att det kostar så mycket mer i Danmark”

Det svenska fastighetsbolaget Heimstaden har på två år skapat en portfölj med 1 200 lägenheter i Köpenhamn genom förvärv. I år har de även lagt till två byggprojekt som kommer att ge ett tillskott på ytterligare 380 bostäder. Företagets vd Patrik Hall letar fortsatt efter fler objekt och uppskattar särskilt att de får mer arkitektur för pengarna på den andra sidan sundet.

I maj 2015 gjorde Heimstaden sitt första förvärv i Danmark. På två år har de blivit varma i kläderna på den andra sidan sundet genom flera stora transaktioner och äger i nuläget omkring 1 200 lägenheter i Köpenhamn och Frederiksberg. Patrik Hall, vd på bolaget, hade gärna sett samma arkitektoniska ambition som han har mött i Danmark även i Sverige.
– Danskarna är duktiga på att ta ut svängarna. Det går att bygga estetiskt tilltalande utan att det kostar så mycket mer i Danmark. Men börjar man prata om det i Sverige förändras byggkalkylen något dramatiskt. Då blir det gärna att man bygger lite tråkigare i Sverige, det tycker jag är synd, säger han.
Dessutom gör prisbilden att investeringarna känns mer stabila i Köpenhamn jämfört med exempelvis Stockholm.
– Om man tittar på vad får man över på nedersta raden och jämför det med Stockholm och priserna där tycker vi, med tanke på den inflyttning som sker till Köpenhamn, att det känns som en långsiktigt stabil investering. Man kan göra en affär som man känner sig tryggare med och man får en vettig avkastning på de investerade pengarna, säger Patrik Hall.

Läs hela intervjun med Patrik Hall på News Øresunds hemsida