Statsminister: Folkemødet är motsatsen till fake news

Den politiska festivalen Folkemødet pågår mellan den 14 och 17 juni. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Öppenhet och dialog betonades av en dansk statsminister på skämtsamt humör, när Folkemødet invigdes på torsdagen. Lars Løkke Rasmussen (Venstre) både citerade och drev med sina politiska motståndare.

Den tidigare folketingspolitikern för Socialistisk Folkeparti, Özlem Cekic, har talat om att dricka en kopp kaffe tillsammans och lyssna på varandra – om man vågar. Det lyfte Lars Løkke Rasmussen fram och spann vidare på betydelsen av att Folkemødet är en plats där inte bara likasinnade, utan även meningsmotståndare möts.

Statsminister: Folkemødet är motsatsen till fake news

“Vi politiker är bättre än vårt rykte. Något bättre än vårt rykte”, sade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre), när han invigde Folkemødet. Foto: News Øresund – Johan Wessman

– Det är nödvändigt att prata med dem vi inte är eniga med. Vi ska inte föra en solodebatt, utan lyssna på vad de andra säger, sade han i sitt tal.

I nästa stund skämtade han om likheterna mellan den tidigare finansministern Bjarne Corydons (Socialdemokratiet) seminarium om cirkulär pedagogik och kriminalvårdens event ”Bli inlåst i en fångtransport”.

Statsminister: Folkemødet är motsatsen till fake news

Bornholms borgmästare Winni Grosbøll (S) har varit med sedan Folkemødet startade år 2011. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Även Bornholms borgmästare Winni Grosbøll (S) hälsade besökarna välkomna till politikerfestivalen i Allinge.

– Efter sju år har Folkemødet funnit sin form och vuxit till en fast tradition med sin egen charm, sade hon, men passade också på att varna för den stora brandrisken i det torra gräset.

Cirka 3 000 programpunkter, från att Dansk Folkepartis partiledare Kristian Thulesen Dahl grillar fläskestek till debatt om hur unga kan vara drivkraften för att lösa utmaningarna inom vården, väntar fram till söndag då festivalen avslutas.

(News Øresund – Anna Palmehag)

Läs mer: Färre arrangemang på årets danska Folkemødet