Ska S-tog ersätta Öresundståg mellan Köpenhamn och Helsingör?

I dagsläget trafikeras Kystbanen mellan Köpenhamn och Helsingör av Öresundståg. Foto: News Øresund

Danmarks transportminister Ole Birk Olesen (LA) vill undersöka om det är möjligt att ersätta regionaltåg med S-tog (pendeltåg) mellan Köpenhamn och Helsingör när Öresundstågen om några år slutar trafikera Kystbanen. Det meddelar Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

I måndags träffade transportminister Ole Birk Olesen borgmästarna från Helsingör, Fredensborg, Hørsholm och Rudersdal samt regionrådsordföranden från Region Hovedstaden för att diskutera den framtida trafiken på Kystbanen. Vid mötet presenterade transportministern planerna på att göra en uppdaterad screening av möjligheterna för att driva S-togstrafik till Helsingör. Transportministeriet ska även undersöka om det är möjligt att isolera Kystbanen från övrig järnvägstrafik och betjäna den med S-togsliknande tåg.

Även om punktligheten har förbättrats har det från danska pendlare riktats hård kritik mot stora förseningar i tågtrafiken på Kystbanen. Frågan om hur den framtida trafiken på Kystbanen ska bedriva aktualiserades den 24 augusti förra året i samband med att ett nytt tågavtal skrevs under mellan Transportministeriet och Region Skåne. Avtalet innebär att Skånetrafiken får ansvaret för upphandling av Öresundstågstrafiken även på dansk sida i samband med att Öresundstågen i december 2021 slutar att trafikera Kystbanen och istället får Østerport i utkanten av Köpenhamn som slutstation på dansk sida.

Fördelen med att trafikera Kystbanen med S-tog är att de anses punktligare och erbjuder en billigare lösning. Enligt en politisk överenskommelse i Folketinget privata entreprenörer överta driften av S-togen som mellan 2023 och 2036 ska ersättas av nya förarlösa S-tog. Regionaltåg, som de nuvarande Öresundstågen, erbjuder bättre sittkomfort med möjlighet att arbeta på tåget samt tillgång till toaletter. (News Øresund)

Läs mer:

Pendlarklubb vill ersätta regionaltåg med S-tog mellan Köpenhamn och Helsingör

Köpenhamns S-tåg blir förarlösa och DSB tappar trafiken till privata operatörer

Nytt historiskt avtal om Öresundstågen ska ge fler avgångar över bron