Rekordtillskott på nya kontorslokaler i Malmö ger omflyttning i beståndet
Förra året fick Malmös fastighetsmarknad ett tillskott på 95 000 kvadratmeter nya kontorslokaler. De nybyggda husen fylls inte bara med företag som kommer utifrån utan innebär också att det sker en omflyttning inom staden. Det uppger rådgivningsföretaget Catella som tror att det på sikt också kan leda till att äldre och mindre yteffektiva kontor ombildas till bostäder.
I början av 2019 uppskattade rådgivningsbolaget Catella att det under året skulle komma att färdigställas nya kontorslokaler med en sammantagen yta på 100 000 kvadratmeter i Malmö. Stämde prognosen såhär i efterhand när året nu kan summeras?
– Om vi räknar in The Point som invigdes i januari 2020 så når vi 95 000 kvadratmeter kontorsyta. Det är rekord för Malmö, säger Claes Lennartsson, partner på Catella.
Att den höga byggtakten skulle hålla i sig framöver anser han inte är troligt.
– Vi bedömer att 2019 var ett toppår, det ska inte ses som ett normalläge. Vi kommer fortsatt att ha en god produktion, men inte på de nivåer som vi såg förra året.
Framöver är fokus bland annat i Nyhamnen där Castellum ska bygga ett nytt kontor till E.ON och uppföra nya lokaler till Domstolsverket. På Neptunigatan bygger Lantmännen kontorshuset Triton och Skanska uppför projektet Aqua. Att det byggs mycket nytt är positivt, menar Claes Lennartsson. Speciellt eftersom det handlar om lokaler på kommunikationsstarka lägen som matchar vad många bolag efterfrågar.
– Stora, moderna företag har en betydande kravspecifikation på lokaler, det skapar möjligheter för dem att etablera sig i Malmö.
Men ytorna fylls även av företag som flyttar inom staden och då lämnar sina lokaler i det befintliga beståndet. De kan ta tid att fylla upp, tror Claes Lennartsson.
– Vad vi kan se finns det nästan inga vakanser i det nya beståndet, där går uthyrningen bra. Det är i gamla hus man får öka arbetsinsatsen och investeringarna för att få in nya hyresgäster, säger han.
Malmö har ännu inte haft den utveckling som bland annat skett i Stockholm där äldre kontorsytor byggs om till bostadsrätter. Det tydligaste exemplet som hittills finns är det gamla polishuset på Davidshall. Men det kan bli mer av det framöver, tror Claes Lennartsson.
– Det kräver att bostadspriserna är på en viss nivå och att det finns en efterfrågan på lite mer exklusiva bostadsrätter. Malmö har haft en för låg prisbild för att en sådan kalkyl ska gå ihop tidigare, men nu stiger priserna och nyproduktionen av kontor har ökat, säger han.
Det är inte bara i Malmö som det byggs nytt. I Helsingborg är tre kontorsprojekt igång i Oceanhamnen som är en del av utbyggnadsområdet H+ i hamnen. Wihlborgs färdigställer under året kontorshuset Prisma, Midroc uppför ett World Trade Center med hotell och kontor och Castellum bygger kontorshuset GreenHaus.
– Helsingborg får ett betydande tillskott på moderna lokaler. Det efterfrågas på marknaden där det länge har varit begränsat med nya kontorslokaler, säger Claes Lennartsson.
Catella jobbar främst med transaktionsmarknaden i Skåne och där syns ännu inga tecken på avmattning.
– Avkastningskraven på moderna kontor i Malmö har aldrig varit lägre än de är idag. Det är rekordnivåer som investerarna är beredda att betala, det finns bara väldigt lite att köpa, säger Claes Lennartsson, och fortsätter:
– Det skapar en stor optimism i marknaden och indirekt en ökad produktion. Om man kan fylla upp husen blir affären bra och därför har det byggts mycket nya kontor. På transaktionsmarknaden märks ingen konjunkturavmattning, men möjligen är det annorlunda inom uthyrning för de som förhandlar med hyresgästerna.
(News Øresund – Jenny Andersson)