Rekordmånga vill läsa vidare i Danmark
Antalet ansökningar till eftergymnasiala utbildningar slår rekord i Danmark och DTU är ett av lärosätena som omfattas av ökningen. Foto: News Øresund
Årets ansökningsrunda till eftergymnasiala utbildningar i Danmark slår rekord med 94 061 sökande. Det visar siffror från danska Utbildnings- och forskningsdepartementet. Ett ökat intresse finns bland annat för ingenjörs- och lärarutbildningar där även jobbmöjligheterna är goda.
Igår var det sista ansökningsdag till eftergymnasiala utbildningar i Danmark och 94 061 ansökningar har inkommit. Det är det högsta antalet någonsin och slår därmed bland annat fjolårets 93 924 ansökningar. Siffrorna redovisas av danska Utbildnings- och forskningsdepartementet.
Antalet ansökningar har bland annat ökat till ingenjörsutbildningar. Danmarks Tekniska Universitet, DTU, har fått 17 procent fler ansökningar i år och har arbetat aktivt för att öka uppmärksamheten kring dessa utbildningar.
– Det har lyckats och ordet ingenjör används på ett mer attraktivt sätt nu. Danmark och resten av Europa ropar efter ingenjörer och den nuvarande bristen på ingenjörer dämpar den ekonomiska utvecklingen, säger Martin Vigild, dekan på DTU till Berlingske.
År 2025 kommer Danmark att sakna 9 300 ingenjörer enligt en prognos från Dansk Industri och Ingenjörsföreningen från förra året.
Även lärarutbildningarna har fått fler ansökningar. En ökning på 15 procent till 3 194 stycken. Därmed hamnar antalet på samma nivå som för fem-tio år sedan, enligt uppgifter till Berlingske.
För utbildnings- och forskningsminister Ulla Tørnæs är årets rekordsiffror glädjande och hon hoppas på en bättre matchning mellan utbildningar och arbetsmarknaden framöver. Slutliga uppgifter om fördelningen av årets ansökningar väntas under dagen.
– Jag hoppas att de unga väljer utbildning med både hjärtat och hjärnan. Väljer de unga med hjärtat så får de ett bra studieliv och väljer de med hjärnan får de ett bra arbetsliv. Jag hoppas att vi kan se att fler unga har sökt utbildningar som är riktade mot den privata arbetsmarknaden. Det är avgörande att vi får en bättre matchning mellan utbildningar och arbetsmarknaden och det är på den privata arbetsmarknaden som huvuddelen av framtidens utexaminerade ska hitta sina jobb, säger hon i en kommentar.
(News Øresund)