Region Skåne vill att Danmark och Sverige enas om läkemedelsmyndighet

Region Skåne, med regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) i spetsen, vill att Sverige och Danmark enas om kandidaturen till EU:s läkemedelsmyndighet. Foto: News Øresund

Sverige och Danmark konkurrerar om att få den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA till sina respektive huvudstäder. Det vore mycket bättre om de samarbetade om ett gemensamt alternativ – Köpenhamn – anser Region Skåne, som är på gång att skicka ett brev till de båda regeringarna i frågan.

– Regeringarna borde ha enat sig om ett gemensamt koncept. Vi anser fortfarande att EMA bör ligga inom Öresundsregionen. Vi har bra förutsättningar med läkemedelsindustrier, det geografiska läget och Kastrups fördel som en internationell flygplats, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) till Norra Skåne.

I det har han stöd från samtliga partier i Region Skåne.

Även styrelsen för den dansksvenska life science-organisationen Medicon Valley Alliance, med ledamöter från såväl Lunds universitet som Malmö högskola och Region Skåne, har ställt sig bakom den danska kampanjen för att få EMA till Köpenhamn.

– Utifrån vårt regionala perspektiv är Köpenhamn helt enkelt den starkaste och mest realistiska kandidaten i Medicon Valley, säger organisationens vd Petter Hartman i ett pressmeddelande. (News Øresund)