Petter Stordalen: Kom ihåg att hotelldrift är roligare än fastigheter

För den nordiske hotellkungen Petter Stordalen är det viktigt att hans koncern står på egna ben och har en bred verksamhet. Han letar ständigt efter nya områden att växa inom. Dessutom föredrar han hotelldrift med dess puls och stämning framför fastigheter med kalkyler och Excel. Petter Stordalen tänker i 25-årsperspektiv när han satsar och är i Öresundsregionen för att stanna. 

Ingen i fastighetsbranschen har väl missat Petter Stordalen. Hotellmagnaten som äger 190 hotell i Skandinavien och Baltikum genom kedjan Nordic Choice Hotels. Han började sin resa som jordgubbsförsäljare, vilket gett namn åt koncernen Strawberry, via köpcenter för att sedan bygga ett eget hotellimperium. I boken ”Min hemlighet” beskriver han hur han skapade en moderniserad hotellkedja baserad på multibrand, storlek och fokus på hotelldrift snarare än att äga hotellbyggnaderna. Vilken betydelse har fokuseringen mot hotelldrift haft för Nordic Choice framgångar?

– För det första är det inte så att vi har slutat med fastigheter. Vi har satsat på båda delar och det har varit lyckat både för mig och folket runt mig. Kom ihåg att det är mycket roligare att satsa på hotelldrift. Hotelldrift är puls, stämning, folk och kultur. Fastigheter handlar om kalkyler, Excel och i bästa fall betong, säger Petter Stordalen.

Vad ligger bakom beslutet att även investera i hotellfastigheter?

– Det enkla svaret är ”avkastning”. Historiskt har det varit lönsammare att investera i fastigheter. När jag började med hotell var det inte alla som förstod hotell och ville hellre jobba med kontor. Det betydde mindre konkurrens vilket höll priserna på en förnuftig nivå. Idag är det många fler som har fått upp ögonen för hotell och det har gjort att skillnaden i avkastning mellan hotell och kontor är väsentligt mindre än den var tidigare, säger Petter Stordalen och fortsätter:

– Vi investerar nu bara i fastigheter vi får till bra priser, fastigheter som vi kan konvertera, eller fastigheter där vi ser att Nordic Choice Hotels kan öka lönsamheten så att värdet av fastigheten ökar mer än avkastningen på driften.

| Läs hela intervjun med Petter Stordalen på News Øresunds hemsida |