Øresundsinstituttets tog med 21 personer på bussresa från Malmö till Folkemødet

Med på Øresundsinstituttets bussresa till Folkemødet fanns representanter från Region Skåne, Malmö stad, Eslövs kommun, European Spallation Source, Länsstyrelsen/Øresunddirekt, Øresundsadvokater, Svenskt Näringsliv, Aspekta och Granitor. Foto: News Øresund

Region Skånes nya utvecklingsdirektör Anna Pettersson, Malmö stads näringslivsdirektör Micael Nord, Svenskt Näringslivs regionchef Johan Dalén och Sveriges Radios Danmarkskorrespondent Samuel Larsson var några av de 21 personer som på fredagen följde med på det dansk-svenska kunskapscentrat Øresundsinstituttets endags bussresa från Malmö till Folkemødet i Allinge på Bornholm. 

Bussresan arrangeras enligt Øresundsinstituttets för att de tycker att för få svenskar nyttjar möjligheten att lära känna dansk politik och det danska samhället. För Johan Dalén, Svenskt Näringslivs regionchef i Skåne och Blekinge, var det inte bara möjligheterna att möta dansk politik och danska organisationer som gjorde att han följde med till Folkemødet.
– Bussresan i sig är en händelse med tanke på de intressanta deltagarna med en blandning av tjänstemän, ledare och politiker.

Sveriges Radios Danmarkskorrespondent Samuel Larsson ser Folkemødet som en viktig möjlighet att komma närmare de danska politikerna och följa den politiska debatten.
– Bevakar man Danmark, som jag gör för Sveriges Radio, så är det nästan tjänstefel att inte vara här på Folkemødet om man har möjlighet. Det är ju det danska Almedalen. Det är här alla de centrala personerna samlas och man har en chans att komma närmare än vad man kan i vardagen i Köpenhamn, säger Samuel Larsson till News Øresund när han blickar ut över hamnen i Allinge där de stora danska tv-bolagen har sina scener under Folkemødet.

Intresset från andra svenska medier att bevaka Folkemødet är däremot mera begränsat.
– Delvis är det en avspegling av att bevakningen av Danmark i svensk media inte är så omfattande. Där har ju Sveriges Radio satsat och det är jag glad för. Det behövs. Men det är inte så hemskt många andra mediebolag som har en Danmarkskorrespondent som Sveriges Radio har, fortsätter han.

Det oberoende dansk-svenska kunskapscentrat Øresundsinstituttets med nyhetsbyrån News Øresund är på plats med samtliga sju medarbetare under Folkemødet med målet att knyta kontakter, samla kunskap och ge de svenska läsarna de senaste nyheterna och en god översikt över dansk politik. Satsningen på att hjälpa fler svenska aktörer att komma till Folkemødet genom en bussresa är ny för i år men det är redan beslutat att resan görs om nästa år.  (News Øresund)