Öresundsbron firar 18 år med måttlig trafikökning

Öresundsbron firar 18 år med fortsatt men måttlig trafikökning. Foto: News Øresund

På söndag fyller Öresundsbron 18 år. Även om trafikökningen inte är lika stark som tidigare år ser bron ut att sätta nytt trafikrekord för femte året i rad. Bilpendlingen har minskat sedan slopade id-kontroller gjort att fler tar tåget igen. Fritidstrafiken med bropass har ökat med cirka fem procent under första halvåret och det är danskarna som står för den största ökningen.

– Det är glädjande att vi har fortsatt bra tillväxt på fritidsmarknaden. Det bevisar att trenden att förlägga sina fritidsaktiviteter på andra sidan sundet håller i sig. Normalt brukar svenskarna stå för ökningen av passager över bron men under första halvåret är det våra danska kunder som har ökat mest. Troligtvis beror detta på den gynnsamma valutaväxlingen för danskarna, säger Fredrik Jenfjord, chef för försäljning och marknad på Øresundsbro Konsortiet.

Sedan Öresundsbron invigdes 1 juli 2000 har fler än 107 miljoner fordon passerat och trafiken över bron fortsätter att öka för femte året i rad, om än med måttliga 0,4 procent under årets fem första månader.  (News Øresund)