Möte om id- och gränskontroller i riksdagen – Öresund Round Table

Länsstyrelsen Skåne, Nordiska rådet och Øresundsinstituttet arrangerar onsdag den 1 februari en rundabordsdiskussion i riksdagen om id- och gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige – Öresund Round Table.

Syftet är att belysa frågan om id- och gränskontrollerna i Öresundsregionen och hur de har påverkat integrationen och relationerna mellan länderna. Ett motsvarande arrangemang genomfördes 25 november i Köpenhamn, och upprepas nu i Stockholm.

– Det var ett väldigt bra möte i Köpenhamn, men jag tror det blir ännu viktigare i Stockholm. I Danmark och Skåne känner alla till id- och gränskontrollernas konsekvenser eftersom de påverkar vardagen för oss som bor här. Men jag är inte säker på att man i övriga Sverige inser att det finns en risk för en bestående negativ påverkan på näringsliv och arbetsmarknad i Öresundsregionen, säger Anneli Hulthén, landshövding i Skåne.

Ett 40-tal deltagare är anmäla till Öresund Round Table som hålls i riksdagen. Medverkar gör bland annat de båda ländernas respektive ambassadörer, Nordiska rådets direktör Britt Bohlin, Øresundsinstituttets chefanalytiker Britt Andresen, företrädare för pendlarna och Sydsvenska handelskammaren.

– Situationen har delvis förvärrats sedan mötet i november. Poliskåren i Skåne är hårt belastad och det är problematiskt när de behöver lägga så mycket resurser på gränskontroller, säger Anneli Hulthén.

Klicka här för att läsa programmet

Medier är välkomna att delta under mötet.
För intervjuer efter mötet klockan 15.00, kontakta: 

Anneli Hulthén, landshövding, chef för Länsstyrelsen Skåne, 0702-59 40 32
Johan Wessman, vd för Øresundsinstituttet, 0702-52 32 41
Britt Bohlin, direktör, Nordiska råde +45 24 69 94 02