Merkel stödjer Fehmarn Bält-tunnel

Den 19 kilometer långa tunneln mellan Rödby och Puttgarden ska finansieras av Danmark, med hjälp av EU-stöd på nästan en miljard danska kronor. Illustration: Femern A/S

Efter ett möte med Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (Venstre), förra veckan uttryckte Tysklands förbundskansler, Angela Merkel (kristdemokratiska CDU), sitt stöd för den planerade tunneln under Fehmarn Bält. Det skriver Jydske Vestkysten.

Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, står bakom planerna om en fast förbindelse under Fehmarn Bält utan reservationer.

– Vi är eniga om att den för Danmark så viktiga förbindelsen under Fehmarn Bält nu ska påbörjas så snabbt som det är juridiskt möjligt, sade Angela Merkel till Jydske Vestkysten, efter ett möte med Danmarks Statsminister, Lars Løkke Rasmussen, i slutet av förra veckan.

Tunnelprojektet har blivit försenat i flera omgångar. Senast i slutet av mars, när det stod klart att ett tyskt myndighetsgodkännande drog ut på tiden. Därmed kan man räkna med byggstart först i slutet av 2020.

Den 19 kilometer långa tunneln mellan Rödby och Puttgarden ska finansieras av Danmark, med hjälp av EU-stöd på nästan en miljard danska kronor. Tyskland kommer endast betala för den nödvändiga infrastrukturen på land på den tyska sidan. Projektet finansieras genom statsgaranterade lån som sedan ska betalas tillbaka genom brukaravgifter. (News Øresund)

Läs mer:

Ny försening för Fehmarn Bält-projektet

Danmark håller fast vid Fehmarn-plan