Medicon Village grundare Mats Paulsson startar ny insamlingsstiftelse för forskning

Medicon Village ordförande, professor Göran Grosskop, och dess grundare, byggentreprenören Mats Paulsson presenterar den nya insamlingsstiftelsen Forget i samband med Medicon Village femårsjubileum. Foto: News Øresund.

Inför drygt 200 inbjudna gäster vid Medicon Village femårsjubileum i Lund i fredags presenterade grundaren Mats Paulsson den nya insamlingsstiftelsen Forget som ska hjälpa till att finansiera ny forskning. Först ut blir ett diabetesprojekt där artisten och vännen Hasse Andersson blir ansiktet utåt.

 Vi lanserar stiftelsen under samlingsnamnet Forget och kommer att ha olika projekt. Vi har redan en väldigt fin forskning om cancer i Medicon Village. Det område vi ska satsa rejält på nu är diabetesforskning i projektet Forget Diabetes, berättar professor Göran Grosskopf som är ordförande i såväl Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande som Medicon Village, byggföretaget Peab och IKEA Groups holländska ägarstiftelse.

Han står på scenen tillsammans med den skånske byggentreprenören Mats Paulsson som för fem år sedan personligen satsade 100 miljoner kronor och bildade Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande. Stiftelsen äger Medicon Village som utvecklat en ny form av science park i de forskningslokaler som Astra Zeneca lämnade den 10 januari 2012 när de lade ner sin verksamhet i Lund .

Det märks att det är en känslomässig dag för Mats Paulsson som betonar sitt personliga engagemang när han tittar ut över gästerna som samlats i Medicon Village restaurang Inspira.
– Jag kommer att vara engagerad i detta så länge jag lever.

Redan i den nuvarande forsknings- och innovationsstiftelsens regi har närmare 20 miljoner kronor donerats till Lunds universitets cancerforskare på Medicon Village. Nu vill Mats Paulsson få fler företag och privatpersoner att donera pengar till forskningen genom bildandet av insamlingsstiftelsen Forget.

Medicon Village grundare Mats Paulsson startar ny insamlingsstiftelse för forskning

Mats Paulsson (till vänster) presenterar insamlingstiftelsen Forgets styrelseledamot Eva Swartz Grimaldi och verksamhetsansvarige Christer Paulsson. Foto: News Øresund

Eva Swartz Grimaldi presenterades som styrelseledamot i Forget där verksamheten kommer att ledas av Christer Paulsson som är känd som en av grundarna av Kullaflyg. Ytterligare ett känt namn finns med från starten av Forget. Artisten Hasse Andersson, som själv har diabetes, har lovat vännen Mats Paulsson att vara ansiktet utåt för satsningen på diabetesforskning.

Medicon Village grundare Mats Paulsson startar ny insamlingsstiftelse för forskning

Artisten Hasse Andersson (till höger) har lovat Mats Paulsson att bli ansiktet utåt för insamlingsstiftelsen Forgets projekt för diabetesforskning. Foto: News Øresund

– Jag har känt Mats i 45 år och han är en mycket god vän till mig. Han inspirerat mig mycket, ja kanske inte till musik, men med vad man kan göra med sin framgång. Mats har haft enorma framgångar och har gett tillbaka till samhället, sade Hasse Andersson.

– Just nu håller jag på med melodifestivalen där jag ska vara programledare. När jag är färdig med det ska jag varva ner och ägna mig åt samhällsnyttig verksamhet och försöka hjälpa till att göra vårt samhälle lite bättre.

Medicon Village grundare Mats Paulsson startar ny insamlingsstiftelse för forskning

Albert Salehis diabetesforskning på Clinical Research Centre, CRC, vid Lunds universitet kommer att få hjälp med finansieringen från den nya insamlingsstiftelsen. Foto: News Øresund

Stiftelsen Forgets första projekt gäller forskning kring diabetes av typ 2 och det arbete som bedrivs av forskarna Claes Wolheim och Albert Salehi på Clinical Research Centre, CRC, vid Lunds universitet.
– I Sverige finns idag 450 000 registrerade diabeteiker och i världen 420 miljoner. Till följd fetmaepidemin kommer de här siffrorna att fördubblas inom loppet av 20 år, berättade Albert Salehi som med sin forskargrupp tagit fram en substans som de hoppas ska kunna bromsa och till och med stoppa utbrottet av typ 2 diabetes. (News Øresund – Johan Wessman)