Kraftig ökning av antalet svenska kvinnor som får konstgjord befruktning i Danmark

Antalet svenska kvinnor som åker till Danmark för att få hjälp med konstgjord befruktning har ökat kraftigt. Antalet fertilitetsbehandlingar har stigit från 105 under 2006 till 3 107 behandlingar under 2013. Det visar statistik från Statens Serum Institut som återges av MetroXpress som beskriver Danmark som Nordeuropas centrum för babyturism.

Den 30-faldiga ökningen av antalet behandlingar av svenska kvinnor som söker hjälp mot barnlöshet i Danmark beror enligt lektor Stine Willum Adrian vid Aalborg Universitet, som forskar i fertilitetsresor, på ade friare danska reglerna för säddonatorer och konstgjord befruktning.
– Flera danska kliniker har börjat vända sig direkt till utlänningar. Huvudorsaken är den skiftande lagstiftningen i olika länder, säger hon till MetroXpress.
I Danmark kan kvinnor få hjälp med konstgjord befruktning tills de är 45 år gamla och även om de är ensamstående. Metroxpress beskriver Danmark som Nordeuropas centrum för babyturism.

Omkring var fjärde fertilitetsbehandling som utfördes i Danmark under 2014 gjordes på utländska kvinnor, 8 663 av totalt 35 233 behandlingar. Hur mycket de tillresta kvinnorna får betala för fertilitetsbehandlingarna på de privata klinikerna är inte känt. Men enligt MetroXpress tar offentliga fertilitetskliniker ut en avgift på 76 413 danska kronor per nyfött barn.
– Det är ingen tvivel om att det för många kvinnor är en dyrbar affär då det ofta behövs flera behandlingar. Varje gång ska de resa till Danmark, hyra hotellrum, köpa säd och ha medicin, säger Stine Willum Adrian till MetroXpress.

Svenska kvinnor är den största gruppen som åker till Danmark för att få hjälp med konstgjord befruktning med 3 107 behandlingar under 2013. Därefter kommer tyska kvinnor som samma år fick hjälp med omkring 1 500 behandlingar. De danska fertilitetsklinikerna uppges även hjälpa många kvinnor från Norge, England och Frankrike. (News Øresund)