Köpenhamn satsar på ny grön inköpspolitik

Köpenhamns miljöprofil stärks av kommunens nya gröna inköpspolitik som ska beslutas den 12 oktober. Foto: News Øresund

Mat- och bakpapper, städservice och bomullskläder ska i framtiden vara märkta med Svanmärket eller EU-blomman när Köpenhamns kommun gör sina inköp. Samtidigt inleder Köpenhamn en dialog med tillverkare av leksaker och kontorsmöbler för att utveckla mer miljövänliga produkter. Det är några punkter i den nya gröna inköpspolitik som Köpenhamns borgarrepresentation ska besluta om den 12 oktober. Det framgår av ett pressmeddelande.

 

Köpenhamns kommun köper varje år in varor för mer än 300 miljoner danska kronor inom 26 områden som potentiellt kan vara miljömärkta med Svanen eller EU-blomman. Nu ska mat- och bakpapper, rengöringsservice och bomullskläder ha något av de två miljömärkena när kommunen gör sina framtida uppköp. För att öka andelen miljömärkta inköp väljer kommunen varje år ut mellan två och fyra områden där man går i dialog med tillverkare. Under 2017-2018 kommer miljödialogen ske med tillverkare av leksaker och kontorsmöbler.

– I Köpenhamn är vi redan igång med den gröna omställningen. Maten på våra institutioner är ekologisk, vi arbetar för att få bilarna ut ur staden och nu blir vår inköpspolitik ännu grönare. Det är åtgärder som tillsammans ska säkra att Köpenhamns kommun når sitt mål om att bli  en CO2 neutral huvudstad innan 2025, säger kommunens hälso- och omsorgsborgmästare Ninna Thomsen (SF) i en kommentar.

Köpenhamn har under lång tid arbetat med hållbar utveckling och blev redan 2008 godkänd som den första Fair Trade huvudstaden.

På andra sidan Öresund är också arbetet med miljö och hållbarhet väl utvecklat bland kommunerna. I till exempel Malmö stad finns en motsvarande politik för hållbar upphandling. Miljökrav och sociala /etiska villkor används i alla upphandlingar där det är möjligt framgår det av kommunens policy. Ekologiskt och etiskt certifierade produkter är förstahandsvalet vid inköp och det finns tydliga mål som ska uppnås i Malmös miljöprogram och tydliga åtagande som följer av certifieringen av Malmö som Fairtrade City. Arbetet med hållbara städer är väl utbrett där även bland andra Helsingborg och Lund är Fairtrade city diplomerade. (News Øresund)