Klaus Riskær Pedersen godkänd för folketingsvalet och nära spärrgränsen i opinionsundersökning

Danske affärsmannen Klaus Riskær Pedersen och hans nya parti med samma namn är klara till årets folketingsval och har väckt mycket uppmärksamhet i media och i såväl DR2-programmet Debatten som i Radio24syv gick vågorna höga när han intervjuades. Klaus Riskær Pedersen har själv ett eget program “Riskærs Fredagsbar” i Radio24syv och har tidigare startat radiokanalen The Voice. Foto: Partiet KRP

Det nystartade danska partiet Klaus Riskær Pedersen som startats av affärsmannen med samma namn har godkänts att ställa upp i det kommande folketingsvalet uppger Berlingske. Med ett väljarstöd på 1,8 procent är det nya partiet nära att klara spärrgränsen för att bli invalda i Folketinger. Det visar en opinionsundersökning som Epinion gjort på uppdrag av DR Nyheder.

Efter att Klaus Riskær Pedersen samlat in 20 109 namnunderskrifter från intresserade väljare meddelar danska Økonomi- og Indenrigsminsteriet att det nya partiet är godkänt för att få ställa upp i det kommande folketingsvalet som måste hållas senast den 17 juni i år.

Enligt en opinionsundersökning som Epinion gjort på uppdrag av DR Nyheder skulle partiet Klaus Riskær Pedersen få 1,8 procent av rösterna om det vore val idag. För att komma in i Folketinget krävs att partiet får minst 2,0 procent av rösterna. DR Nyheder poängterar dock att den statistiska osäkerheten är 0,7 procent varför det är oklart hur nära det nya partiet i verkligheten är spärrgränsen. (News Øresund)

Läs mer:
Två nya partier ställer upp till danska valet