Klartecken för att bygga Västeuropas högsta byggnad i Brande på Jylland

Högre än Eiffeltornet. Danska klädföretaget Bestseller vill bygga en 320 meter hög byggnad i staden Brande på Jylland och som förutom det egna huvudkontoret även ska innehålla hotell och restauranger. Illustration: Bestseller A/S

Danmarks högsta hus kan bli högre än Eiffeltornet och ska bland annat inrymma klädföretaget Bestsellers huvudkontor i staden Brande på Jylland. Ikast-Brande kommun gav i veckan grönt ljus till planerna på att bygga det nya 320 meter höga huset med kontor, hotell och butiker. Det uppger nyhetsbyrån Ritzau

Efter att Ikast-Brandes teknik- och miljöförvaltning i veckan godkänt planerna på det nya höghuset ska det formellt godkännas av byrådet den 11 mars. Enligt förvaltningens ordförande Henrik Engedal (V) speglar sammansättningen av politikerna i förvaltningen den i byrådet varför han uppger till Ritzau att han förväntar sig att planförslaget kommer att godkännas  i mars.

Projektet Bestseller Village & Tower omfattar förutom den 320 meter höga skyskrapan ytterligare fyra lägre höghus samt en stadsdel på 545 000 kvadratmeter. Förutom ett nytt huvudkontor till Bestseller-koncernen omfattar projektet hotell, kontor, restauranger och bostäder.

Bestseller är ett privatägt danskt klädföretag med ett 20-tal varumärken, däribland Jack & Jones och Vero Moda. Företaget har tidigare uppgett att det saknas hotellkapacitet i Brande och att besökare till stadens företag ibland måste leta efter hotellrum i Herning, Silkeborg, Vejle eller Aarhus. Med det nya huvudkontoret i den tänkta skyskrapan uppger Bestseller att de vill skapa något nytt där det även finns plats för utbildningsinstitutioner, lekande barn och butiker, däribland företagets egna.  (News Øresund)

Brande får Västeuropas högsta byggnad

Bestseller Tower i Brand: 320 meter
Eiffeltornet i Paris: 300 meter (plus 20 meter antenn)
Turning Torso i Malmö: 190 meter