Intervju med Kerstin Jakobsson: Nya byggnader på Medicon Village lockar fler företag och kompetenser

Forskningsparken Medicon Village i Lund är en mötesplats. Det menar Kerstin Jakobsson, vd för Medicon Village Innovation AB. Den nya byggnaden The Spark har ökat möjligheterna att mötas i en innovativ life science-miljö, menar hon. På knappt tio år har forskarparken blivit hem för mer än 170 företag och organisationer samt 2 600 anställda inom forskning, utveckling och servicetjänster.

En av Lunds forskarparker fortsätter sin framgång.

Sedan den nya byggnaden The Spark öppnade under 2019 har den blivit arbetsplats för cirka 70 företag och 500 anställda.

Omkring hälften av dem har flyttat dit internt från andra delar av Medicon Village. Den andra hälften är nytillkomna. Det berättar Kerstin Jakobssom, vd för Medicon Village Innovation AB. Därmed rymmer forskningsparken i dag cirka 2 600 anställda och 170 företag. Bland dem finns Lunds universitet, Region Skåne och Lunds kommun, men också flera privata tjänsteföretag. Dessutom sitter flera biotechbolag i Medicon Village, bland annat Alligator Bioscience, Genovis och SenzaGen.

Namnet på den nya byggnaden The Spark refererar till den gnista som uppstår mellan människor, förklarar Kerstin Jakobsson.

– Det är här mötena sker – möten mellan individer som ger den här gnistan som gör att man får en god idé, säger hon.

Kerstin Jakobsson förklarar att forskningen möter det offentliga och det privata näringslivet i en treenighet i Medicon Village och hon menar att den här kombinationen av verksamheter som kan få idéer att växa är speciell.

The Spark-byggnaden omfattar 17 000 kvadratmeter fördelat på sju våningar med öppna arbetsstationer, mindre och större kontor samt konferens- och möteslokaler.

Kontorskomplexet The Spark är därför den nyaste grenen på den stam som Medicon Village utgör. Av de totalt 132 000 kvadratmeterna på forskningsparkens område används mer än 65 000 kvadratmeter till laboratorier. Därutöver finns restauranger och kaféer, en idrottshall och ett träningscenter. Utvidgandet av forskningsparken innebär också en utvidgning av mötesplatsen.

Under hösten välkomnade Medicon Village också Perituskliniken – en ny privatägd cancerklinik på forskningsparkens område. Kliniken fokuserar hittills primärt på behandling av prostatacancer och kan hantera omkring 50 patienter i veckan för behandling och undersökning. Utöver Perituskliniken pågår planeringen av en annan cancerklinik på området med omkring en kvarts miljard kronor i stöd av Julie och Hans Rausing – den sistnämnde är barnbarn till Tetra Pak-grundaren Ruben Rausing.

(News Øresund – Camilla Neve Lieknins & Kristoffer Dahl Sørensen)

 

Läs hela intervjun på News Øresund