Intervju med Emma Kronqvist: Tidigare tv-chef tar svenskt produktionsbolag till Danmark

Emma Kronqvist fick lära känna ytterligare ett land på djupet, när hon i slutet av 2017 tog steget från svensk tv-produktion och flera chefsroller inom SVT till att bli tv-chef för Danmarks Radio (DR). Nu har hon gått vidare och håller just på att starta upp ett danskt dotterbolag till det svenska tv- och filmproduktionsbolaget Nexiko. En så bred och gränsöverskridande kännedom om marknaden som hon fått på kuppen är ingen vanlighet inom tv-branschen, menar hon.

Det är försommar i Köpenhamn och Malmö och Emma Kronqvist har nyligen haft bråda dagar med att ta reda på hur hon startar upp ett aktiebolag i Danmark och med att rekrytera 15 anställda till det nya bolaget. Den gränsregionala informationen för företagare kunde vara bättre, anser hon. Men hon är glad över möjligheterna hon tror att det nya independent-produktionsbolaget kommer att ge. Nexiko har funnits i flera år i Stockholm – grundat bland annat av de svenska tv-profilerna Fredrik Vikingsson och Filip Hammar – och får nu alltså ett danskt dotterbolag.

– Nexiko är för mig några av de bästa i branschen, rent kreativt och bra människor att arbeta med. När en konsultkollega i Danmark och jag började titta på deras format och möjligheterna att sälja i Danmark sålde vi en produktion nästan direkt. Då kände jag att jag vill vara med och bygga den här familjen – och vi hör hemma i Köpenhamn, säger Emma Kronqvist.

Hon har en lång karriär bakom sig inom tv, inte minst som chef inom Sveriges Television, SVT, senast som chef för allmän-TV i Malmö, Göteborg och Umeå. Men när möjligheten att få ett spännande jobb på danska DR tvekade hon inte.

Läs hela intervjun på News Øresund