Ikano Bostad går in i Danmark – har rekryterat dansk vd och ska bygga upp ett kontor i Köpenhamn

Om ett år tror René Brandt att Ikano Bostads nystartade danska dotterbolag Ikano Bolig kommer att sätta spaden i marken för det första bostadsprojektet på andra sidan sundet. Han har rekryterats som vd för bolaget och siktar på att ha den första medarbetaren och ett kontor på plats i Köpenhamn vid årsskiftet. Företaget är långsiktiga i sin satsning och produkten ska vara densamma som i Sverige – bostadsrätter, hyresrätter, radhus och vårdboende.

Svenska Ikano Bostad, som ägs av familjen Kamprad och utvecklar, bygger och äger bostäder, håller just nu på att etablera sig i Danmark. Det första steget har varit att rekrytera en vd för det danska dotterbolaget. Det är snart två månader sedan René Brandt tillträdde tjänsten och han har redan fått flera affärsförslag från aktörer som vill arbeta tillsammans med bolaget i Danmark. Uppstarten tror han därför kan komma att gå snabbare än förväntat.
– Företaget är en intressant samarbetspartner. Jag tror vi kommer att få en flygande start i Danmark. Jag gissar att vi har köpt första marken inom ett halvår och att vi startar det första projektet nästa år, säger han.
Men att den danska uppstarten ska gå snabbt är inget självändamål, snarare tvärtom.
– Det första som jag lade märke till under rekryteringen var att företaget inte hade bråttom. Det var viktigare att hitta rätt person. Om det tog några månader längre var inte särskilt viktigt, säger René Brandt.
Det är samma inställning som genomsyrar den strategi som han just nu tar fram för den danska etableringen.
– Jag tror att vi kommer att lägga fram en konservativ strategi för hur vi vill expandera i Danmark. Det finns en stor tillgång till kapital i företaget om vi hittar rätt projekt, men det är viktigt att leverera ordentlig kvalitet så att vi kan behålla den trovärdighet som den svenska organisationen har, säger han.

| Läs hela intervjun med René Brandt på News Øresunds hemsida |